ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Εάν προσκληθώ στον Λευκό Οίκο, βεβαίως θα πάω»

Μητσοτάκης: «Εάν προσκληθώ στον Λευκό Οίκο, βεβαίως θα πάω»

«Κλειδώνει» η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο. 

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Την είδηση έκανε γνωστή ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, από το βήμα συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αν και ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως η συνάντηση θα πραγματοποπιηθεί στο Οβάλ Γραφείο στις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η ημερομηνία. «Ο πρόεδρος της Αμερικής αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας. Είχαμε τον στρατηγικό διάλογο στις ΗΠΑ. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους (..) Η σχέση μόνο δυναμώνει» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Τσούνης, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες».

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο Ίδρυμα Νιάρχος, όπου μίλησε στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΚΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον μόνο για μια διμερή συνάντηση με εφ' όλης της ύλης ατζέντα. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία του ταξιδιού, προσθέτοντας πως θα είναι στην Ελλάδα για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Απριλίου.

Σημειώνεται πως στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Καναδά για τους εορτατασμούς της Εθνικής Επετείου.

Νωριτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: «Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία».

Η ημερομηνία αυτή (04/04) έχει συζητηθεί, αλλά ακόμα δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση, επισήμαναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές

Σημειώνεται πως στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση που διοργανώνεται παραδοσιακά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνική Επανάστασης του 1821. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ποιον προτιμά στη θέση του Αμερικανού προέδρου, τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο χρόνος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

«Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Θα σεβαστούμε την επιλογή του προφανώς. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος», ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου 2022 στον Λευκό Οίκο, κάτι που είχε χαρακτηριστεί ως συνάντηση εθνικής και ιστορικής σημασίας.

Ανάμεσα στα θέματα που είχαν συζητηθεί ήταν η τουρκική προκλητικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και πολλά θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.