ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και της αποπομπής

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και της αποπομπής
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Αρχείου - Eurokinissi

Η κυβέρνηση τονίζει πως όσα συνέβησαν δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστολική ψήφο

Την παραίτησή της από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ανακοίνωσε χθες η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στον απόηχο της υπόθεσης που αφορούσε τη μαζική αποστολή mail σε απόδημους Έλληνες από το γραφείο της.

Η ευρωβουλευτής, αφού κατέθεσε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως της ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν το γνωστό θέμα της αποστολής newsletter, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την απόσυρσή της από το ευρωψηφοδέλτιο: «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», αναφέρει τονίζοντας ότι τον λόγο έχουν τώρα οι αρμόδιες αρχές, με τις οποίες, όπως είπε, θα συνεργαστεί για να αναδειχθεί η αλήθεια.

Η παραίτηση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου δεν ήταν όμως η μόνη. Λίγο μετά έγινε γνωστό πως παραιτείται και ο γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ αποπέμπεται ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Τον Μάιο του 2023

Η αιτία της αποπομπής και της παραίτησης ήταν το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας που έγινε από το Μαξίμου και την οποία είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς τότε είπε πως το ζήτημα «πρέπει να διερευνηθεί» και πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα», είχε καταλήξει και η έρευνα έδειξε τα εξής: συνεργάτις του γ.γ Εσωτερικών είχε διαρρεύσει τη λίστα στον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο και από εκεί έφθασε στην κ. Ασημακοπούλου.

Όλα τα παραπάνω φέρεται να συνέβησαν τον Μάιο του 2023, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα –εβδομάδες, μήνες- πριν από την αποστολή των mail που έγινε. Όμως, ο πρόσωπο αυτό (ο Θεοδωρόπουλος) τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιοριζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης».

Η κυβέρνηση, μετά τις δύο παραιτήσεις και τη μία παραπομπή, εστιάζει σε δύο σημεία: Πρώτον τα όσα συνέβησαν δεν έχουν καμία σχέση με την επιστολική ψήφο όπως επιχείρησε να υποστηρίξει η αντιπολίτευση «για να πλήξει το project». Πρόκειται για ζήτημα καθαρά προστασίας προσωπικών δεδομένων και όχι ασφάλειας εκλογών.

«Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο, αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το αμιγώς πολιτικό. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» Δικαιοσύνης στο Μαξίμου και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως ο πρωθυπουργός κινήθηκε με βάση τις αξίες του, εξ ου και «η έρευνα έγινε από το Μαξίμου» με στόχο να κλείσει το θέμα χωρίς καμιά σκιά, με τον ίδιο να επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά. Αυτό που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι πως μέσα απ’ αυτή την υπόθεση η αντιπολίτευση πήγε να πλήξει την επιστολική ψήφο, κάτι που πιθανόν να είχε μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση, καθώς οι προσδοκίες από το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλες.

«Δεν μπορούσε να σέρνεται ένα τέτοιο θέμα που αφορά την προστασία δεδομένων», ανέφερε κυβερνητική πηγή. Την ίδια ώρα πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της κ. Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ήταν ένα θέμα που «δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί».

Με πληροφορίες από «Η καθημερινή»