ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης για δημοσκοπήσεις: «Βλέπω κι εγώ τη φθορά»

Κυριάκος Μητσοτάκης για δημοσκοπήσεις: «Βλέπω κι εγώ τη φθορά»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 2024
Eurokinissi

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να έχει πλήρη εικόνα της δύσκολης εκλογικής διαδικασίας για τη ΝΔ -  Τι είπε για τους ενόχους και τους αθώους των Τεμπών;

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις και μια δυσαρέσκεια των πολιτών. «Βλέπω και εγώ τις δημοσκοπήσεις. Κάποιες δείχνουν κάποια φθορά, κάποιες άλλες δείχνουν μικρότερη φθορά. Αυτά είναι, ξέρετε, αναμενόμενα πράγματα. Αλλά θα σας έλεγα ότι -και ενόψει των ευρωεκλογών- η Κυβέρνηση ουδέποτε και η Νέα Δημοκρατία, εν προκειμένω, ουδέποτε επαναπαύτηκε στη μεγάλη δημοσκοπική της υπεροχή. Αλλά ουδέποτε και θα επικαλεστεί ενόψει των ευρωεκλογών τη μεγάλη εκλογική νίκη την οποία πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023», είπε χαρακτηριστικά, αν και εκτίμησε ότι η πτώση είναι προσωρινή και οφείλεται – όπως είπε – στο πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που προώθησε η ΝΔ.

«Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την τραγωδία των Τεμπών και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για σπέκουλα: «Θα συμβούλευα, λοιπόν, όλες και όλους να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτη τη δουλειά της. Τελικά αυτή θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι, δεν υπάρχουν a priori αθώοι σε αυτή την υπόθεση». Η τελευταία του πρόταση εκτιμάται από αρκετούς ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Πρόσθεσε δε ότι: «το γεγονός ότι υπάρχει μία έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των Τεμπών θεωρώ ότι δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Διότι σε καμία περίπτωση, μία εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται ή -για να είμαι πιο ακριβής- να κομματικοποιείται».

Ξεκαθάρισε ότι μόνο μέσω της δικαιοσύνης θα λάμψει η αλήθεια: «Από την πρώτη στιγμή έσκυψα και σκύψαμε το κεφάλι μας με σεβασμό, κυρίως στη μνήμη των νεκρών και απέναντι στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών, είπαμε δύο πράγματα: να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί τελικά να αποδώσει την αλήθεια. Δε νομίζω ότι περίμενε κανείς από μία εξεταστική στη Βουλή, αν δει κανείς το κλίμα το οποίο επικράτησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε άκρη. Και βέβαια η δική μας δουλειά, η δουλειά της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ότι τα τρένα μας θα είναι πραγματικά σύγχρονα και ασφαλή.

Και έχουμε κάνει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Τις επόμενες εβδομάδες να περιμένετε και κάποιες ακόμα πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις και έναν απολογισμό όλων των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, -δουλεύοντας σιωπηλά και μεθοδικά- για το πώς τα τρένα μας θα είναι απολύτως ασφαλή».