ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Οι λεπτομέρειες του 15ου Συνεδρίου και το μυστήριο με Μπελέρη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Intime News

Ολοκληρώνεται η αντίστροφη μέτρηση για το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί από τις 5 έως και στις 7 Απριλίου στο Ζάππειο. Παράλληλα, φαίνεται να κλειδώνει η υποψηφιότητα Μπελέρη

Μεγάλο βάρος δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο τριήμερο συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Μαρτίου. Η αυλαία του θα ανοίξει αυτήν την Παρασκευή με την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Πλακιωτάκης. Το Σάββατο 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή και του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι», «50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», «50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και «50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Την Κυριακή 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής Μαρίας Συρεγγέλα, του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννη Πλακιωτάκη, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της υποψήφιας του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Συνέδριο θα υπάρχουν περίπτερα ξένων Ιδρυμάτων που έχουν διαχρονική συνεργασία με την ΝΔ (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel) καθώς και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της Παράταξης στα 50 χρόνια της ιστορίας της.

Τι θα κάνουν Σαμαράς και Καραμανλής

Τη συμμετοχή τους στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαίωσαν προ ημερών στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννη Πλακιωτάκη οι δυο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Κατά πληροφορίες στο τετ-α-τετ του με τον κ. Πλακιωτάκη ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε για την πρόθεση του να μην παρέμβει στις εργασίες του συνεδρίου. Την απόφαση να μην μιλήσει στο συνέδριο έχει λάβει και ο Αντώνης Σαμαράς, η επαφή του οποίου με τον Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Πρωταπριλιάς. Με δεδομένο ότι ο πρώην Πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν θα έχει ομιλία σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά διαμηνύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ζητήματα και οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει.

Οι εξελίξεις με Μπελέρη

Το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει ευρωεκλογών φαίνεται πως βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τον φυλακισμένο Έλληνα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας πέρασαν το πρωί της Τετάρτης, ο αδελφός και ο γιός του Φρέντη Μπελέρη. Ο Λεονάρδος Μπελέρης και ο Πέτρος Μπελέρης όμως τηρούν σιγήν ιχθύος. Κλειστά χαρτιά κρατάνε και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ωστόσο είναι σαφές ότι το ραντεβού πραγματοποιήθηκε με στελέχη της ηγετικής ομάδας και όχι με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Τετάρτη περιόδευε στα Καλάβρυτα. Σε κάθε περίπτωση, ο Φρέντη Μπελέρης αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές – αν και εφόσον κλειδώσει – θα είναι αναμφίβολα ένα πολύ ισχυρό όπλο για τη ΝΔ. Είναι μια περίπτωση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετάει εδώ και αρκετές εβδομάδες και μια εισήγηση που είχε εδώ και καιρό θερμούς υποστηρικτές μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ευρύτερα εντός της κυβέρνησης.