ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη της Κρήτης» για Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Η «μάχη της Κρήτης» για Κασσελάκη-Ανδρουλάκη
Eurokinissi

Η «μάχη» ανάμεσα στους δύο άνδρες για τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά, θα δοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία των κομμάτων τους στην Κρήτη

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφυγε από την Κρήτη, μετά από ολόκληρες ημέρες και σήμερα καταφτάνει στη μεγαλόνησο, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εκ των πραγμάτων, η «μάχη» ανάμεσα στους δύο άνδρες για τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά, θα δοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία των κομμάτων τους στην Κρήτη. Όχι μόνο για τους προφανείς λόγους, αλλά και για το πρεστίζ τους.

Η ανατροπή από τον Ανδρουλάκη

Η Κρήτη, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου κιόλας, αποτελεί το «προπύργιο» της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φορές που η συντηρητική παράταξη κατάφερε να πρωτεύσει στο νησί.

Ωστόσο, στις περσινές διπλές εθνικές εκλογές, ο «χάρτης» της Κρήτης βάφτηκε «γαλάζιος», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -που κατάγεται από τα Χανιά- να καταγάγει έναν ασύλληπτο και απρόσμενο θρίαμβο, αφού επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Παράλληλα, όμως, συντελέστηκε και μια ακόμα ανατροπή, αφού το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μετά από 11 ολόκληρα χρόνια και να είναι δεύτερο κόμμα - με εξαίρεση τα Χανιά, όπου η Κουμουνδούρου κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Είναι προφανές ότι ρόλο σε αυτή την επιτυχία της Χαριλάου Τρικούπη, έπαιξε η εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάγεται απλά από το Ηράκλειο, αλλά είναι γέννημα-θρέμμα. Επίσης, είχε και καλά -κατά γενική ομολογία- ψηφοδέλτια και έτσι σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο, πέτυχε ποσοστά, υπερδιπλάσια από τα πανελλαδικά του.

Τώρα, όμως, στο «κλαμπ» των πολιτικών αρχηγών που έχουν καταγωγή από τη μεγαλόνησο, προστέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, που η οικογένεια του είναι από τα Χανιά. Μάλιστα, εκεί επέλεξε να ανακοινώσει, πέρσι τον Αύγουστο, την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι συμπατριώτες του, του το ανταπέδωσαν, δίνοντας του πολύ μεγάλα ποσοστά στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος, μάλιστα, δείχνει να ποντάρει πολλά στην Κρήτη για να μπορέσει το κόμμα του να διατηρήσει τη δεύτερη θέση.

Το πρόβλημα, όμως, για τον Στέφανο Κασσελάκη -και που ενδεχομένως να του προκαλέσει πρόβλημα στη «μάχη της Κρήτης»- είναι διπλό. Αφενός έχει προβλέψει μόλις δύο θέσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών που θα προέρχονται από την Κρήτη. Αφετέρου, το ψηφοδέλτιο για τις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές, δεν περιλαμβάνει «βαριά» ονόματα.

Από την άλλη πλευρά, Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανακοινώσει τέσσερις κρητικούς για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, τη Μαρία Δαφέρμου, τον Λευτέρη Καρχιμάκη και την Όλγα Μαρκογιαννάκη. Μάλιστα, ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι το κόμμα τους μπορεί να «γράψει» ακόμα και 30% στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Ικανοποίηση για περιοδεία Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα τα πενθήμερης περιοδείας Κασσελάκη στην Κρήτη, καθώς όπως εκτιμάται από τους συνεργάτες του, αποτυπώθηκε ένα δυναμικό ρεύμα στήριξης από την κοινωνία.

Τόσο από τις αυθόρμητες θερμές αντιδράσεις των πολιτών σε κάθε επίσκεψη ή βόλτα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων με τους οποίους έγιναν συναντήσεις. Όπως λένε, διαπιστώθηκε ραγδαία αλλαγή του κλίματος κατά της κυβέρνησης και υπέρ του κόμματος τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την παραμονή του στην Κρήτη, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε -εκτός των άλλων- και όλα τα νοσοκομεία του νησιού, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι η Δημόσια Υγεία αποτελεί κομβική προτεραιότητα του κόμματος του, ενώ ο ίδιος σε κάθε κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Από το περιβάλλον Κασσελάκη, θεωρούν ότι ακόμη και σε περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερη εκλογική απήχηση, το κλίμα ήταν αισθητά θετικό, γεγονός που εντείνει την αισιοδοξία των στελεχών της Κουμουνδούρου και προσωπικά του προέδρου. Αυτός είναι και ο λόγος που έστειλε το μήνυμα ότι «η Κρήτη θα μιλήσει δυνατά και θα πει ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική δημοκρατική ανατροπή».

Σχετικές ειδήσεις