ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της εικόνας: Ο Κασσελάκης ποντάρει στους νέους και στους απολιτίκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της εικόνας: Ο Κασσελάκης ποντάρει στους νέους και στους απολιτίκ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει να «κρύψει» τις πολιτικές «αδυναμίες» που αντικειμενικά υπάρχουν στην Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές, με τη «λάμψη» που μπορούν να του προσφέρουν πρόσωπα που προέρχονται εκτός πολιτικής και μαζικής κοινωνικής ζωής.

Να καλύψει τις απώλειες που αναμένεται να έχει προς τα αριστερά του, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ, αντλώντας ψήφους από «δεξαμενές» ψηφοφόρων τις οποίες δεν αποτελούσαν βασικές του προτεραιότητες τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει να «κρύψει» τις πολιτικές «αδυναμίες» που αντικειμενικά υπάρχουν στην Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές, με τη «λάμψη» που μπορούν να του προσφέρουν πρόσωπα που προέρχονται εκτός πολιτικής και μαζικής κοινωνικής ζωής.

Δεν είναι κρυφό ότι η επιλογή εκ μέρους της ηγεσίας να «ποντάρει» σε πρόσωπα που προέρχονται από τα πάνελ τηλεοπτικών ποικίλης ύλης ή από ριάλιτι τηλεπαιχνίδια, στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, προκάλεσε αρκετές «μουρμούρες» στην Κουμουνδούρου.

Άλλωστε, για την ίδια τη διαδικασία που εισήγαγε ως «καινοτομία» ο Στέφανος Κασσελάκης, αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν με ειρωνικά λόγια και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Θεωρούν ότι οδηγεί το κόμμα στο να μετατραπεί στον απόλυτο «χυλό», «ενταφιάζοντας» στην πραγματικότητα κάθε κομματική διαδικασία.

«Ο πρόεδρος μετατρέπει ένα κόμμα με αρχές, ιστορία και ιδεολογία, σε ένα ριάλιτι σόου, παραδομένο στην εικόνα των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης», ανέφερε στο Newsbomb.gr, πολύπειρο στέλεχος του κόμματος, που έχει αποφασίσει να αποσυρθεί τους τελευταίους μήνες από τη δημόσια σφαίρα.

Έτσι κι αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει κάποια πολιτική ταυτότητα. Είναι ότι δηλώνει κάθε φορά ο πρόεδρος του – οποίος συνηθίζει τις αντιφατικές τοποθετήσεις, ακόμα και για τα ίδια γεγονότα.

Το κόμμα, άλλωστε στην πραγματικότητα υπολειτουργεί, τα όργανα δεν συνεδριάζουν, επομένως δεν παράγει πολιτική. Η «μπαγκέτα» βρίσκεται στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη και του στενού «πυρήνα» των συνεργατών του.

Στο «στρατηγείο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να κατανοούν απόλυτα ότι δεν μπορούν να κερδίσουν ψήφους από τη «δεξαμενή» της Αριστεράς. Ο κόσμος αυτός έχει οριστικά χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγει να συστρατευτεί είτε με το ΚΚΕ, είτε με τη Νέα Αριστερά, είτε με το ΜΕΡΑ 25.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, για τον Alpha, στην εκτίμηση ψήφου, ο Περισσός βρίσκεται ανάμεσα στο 8% ως 10%, η Νέα Αριστεράς κινείται μεταξύ 2% ως 3.4% και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ανάμεσα στο 1.4% μέχρι 2.8%. Συγκεντρώνουν, δηλαδή, αθροιστικά, στο κακό σενάριο, από 11.4%, μέχρι 16.2%.

Με μια διασταλτική ερμηνεία, στην ευρύτερη Αριστερά θα μπορούσε να ενταχθεί και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που στην ίδια έρευνα κινείται μεταξύ 3% ως 5%. Επομένως, τα περιθώρια στενεύουν για την Κουμουνδούρου. Τα ίδια ισχύουν και για τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι ακούν με ενδιαφέρον τη Νέα Αριστερά.

Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι, με σαφή πολιτική τοποθέτηση, δύσκολα θα «σαγηνευτούν» από τα «χαρίσματα» του Στέφανου Κασσελάκη. Μοιάζει, επομένως, λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά αλλού ψήφους, ακόμα και αν τα target group του, είναι αισθητά διαφοροποιημένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσπεράσει την κριτική που του ασκείται για τις «απολιτίκ» επιλογές του. Κλείνοντας την παρουσίαση της πρώτης «φουρνιάς» των υποψήφιων για το ευρωψηφοδέλτιο της Αττικής, υπογράμμισε ότι οι υποψήφιοι είναι η καλύτερη απάντηση στα «παπαγαλάκια», όπως είπε, που υποστηρίζουν ότι το κόμμα του στηρίζεται ένα απολιτίκ κοινό.

«Ο κόσμος είπε δεν είναι απολίτικος, απογοητευμένος είναι». Για τον κόσμο έχει δίκιο. Το πρόβλημα είναι η δική του «θολή» πολιτική γραμμή, κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Διότι δεν μπορεί από τη μία να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «ιερή συμμαχία» και από την άλλη να καταδικάζει -έστω και χλιαρά- τη νέα σχεδιαζόμενη αποστολή όπλων προς την Ουκρανία, από την κυβέρνηση. Και αυτό είναι απλά το πιο πρόσφατο από τις συνεχείς αντιφατικές τοποθετήσεις του.