ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Κεντροαριστερά: Στα άκρα Ανδρουλάκης – Κασσελάκης και η στάση Χαρίτση

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Κεντροαριστερά: Στα άκρα Ανδρουλάκης – Κασσελάκης και η στάση Χαρίτση

Η «μάχη» ανάμεσα στους δύο άνδρες για τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά, θα δοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

«Αγριεύει» για τα καλά ο «πόλεμος» για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προετοιμάζονται για μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων, η οποία θα έχει ως «έπαθλο» τα πρωτεία στην προοδευτική παράταξη και την πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα, μετά τις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή, στο παιχνίδι συμμετέχει ενεργά και η Νέα Αριστερά, που δείχνει να σταθεροποιείται δημοσκοπικά, την ώρα που ο Αλέξης Χαρίτσης θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της αξιοπιστίας των κομμάτων της ευρύτερης παράταξης.

Κασσελάκης = Μητσοτάκης

Το ΠΑΣΟΚ που είδε να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, στην «κούρσα» για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, φαίνεται να επιλέγει τη μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. Για την ακρίβεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει από εδώ και πέρα να ταυτίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό.

Θα υπενθυμίζει διαρκώς ότι είχαν προσωπική σχέση τα προηγούμενα χρόνια και πως ο Στέφανος Κασσελάκης αρθρογραφούσε με πάθος υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά πως λίγο έλειψε να γίνει υπουργός του. Θα αναφέρεται, επίσης, σε μια άτυπη «συνεργασία» ανάμεσα στους δύο, με προφανή στόχο την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να «βολεύεται» ο ένας με την ύπαρξη του άλλου.

Μάλιστα, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, θα αναφέρεται στην υπερπροβολή που κερδίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα κανάλια, αφήνοντας να εννοηθεί πως διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τμήματα της εγχώριας ολιγαρχίας. Από τη «φαρέτρα» του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν θα μπορεί να λείπει η «ελαφρότητα» με την οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και η υπερπροβολή του lifestyle του.

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τονίζει διαρκώς ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική σοβαρή εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος είναι ο μοναδικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως το κόμμα του θα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρεται με θετικά λόγια για τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και για αρκετούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάμεσα στο «κασσελακικό» τμήμα, που προωθεί ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας και το προοδευτικό και σοβαρό κομμάτι.

Βάζει τον Ανδρουλάκη σε δεύτερη μοίρα

Στην παρούσα φάση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Κουμουνδούρου έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της δεύτερης θέσης. Αν θα μεταφραστεί αυτό και στην κάλπη ή απλά αποτελεί μια δημοσκοπική «φούσκα», θα φανεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, θα επιχειρήσουν να απαξιώσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχοντας στο «στόχαστρο» τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη- δηλαδή, τον πραγματικό τους αντίπαλο. Θέλουν, με απλά λόγια, να έχουν τον αέρα του νικητή στη μάχη για τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, καθώς κανένα άλλο κόμμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δεν θέλει να μιλήσει μαζί της. Γι αυτό και θα προσπαθούν να δείξουν με κάθε τρόπο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν και παραμένει ο μεγάλος παίχτης σε αυτό τον χώρο – παρά το γεγονός ότι ταυτίζεται σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα με τη Νέα Δημοκρατία.

Την αξιοπιστία προβάλει ο Χαρίτσης

Η Νέα Αριστερά, θέλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις τις επόμενης μέρας. Μέχρι τις κάλπες, όμως, θα κινηθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Χτυπώντας τους εκεί που «πονάει» η κάθε πλευρά.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς, στο lifestyle του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και στις «φιλικές πάσες» που συχνά, πυκνά προσφέρει -ηθελημένα ή άθελα του- προς την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, σε κινήσεις αναξιοπιστίας, όπως είναι η επιλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του.