ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γερμανία απαγόρευσε στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο στη χώρα

Η Γερμανία απαγόρευσε στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο στη χώρα
EUROKINISSI.

Βέτο της Γερμανίας στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα αλλά και κάθε πολιτικής δραστηριότητας επέβαλε η Γερμανία στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη και άλλα δύο πρόσωπα.

«Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο, είναι ώρα οι δημοκράτες πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε μία Ευρώπη που βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι», τονίσθηκε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε “Betätigungsverbot” (απαγόρευση δραστηριότητας) εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και ακόμη δύο ακαδημαϊκών μετά την εισβολή της αστυνομίας στο συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.

Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά ακόμη και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα, με τη γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού.

Οι άλλοι δύο άνθρωποι για τους οποίους εκδόθηκε αντίστοιχη απαγόρευση είναι ο ακαδημαϊκός Σαλμάν Αμπού Σίτα και ο χειρουργός, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Γκασάν Αμπού Σίτα, τον οποίο μάλιστα συνέλαβαν και υπέβαλαν σε τρίωρη ανάκριση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Και οι δύο, μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η “Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη” και το ΜέΡΑ25 Γερμανίας, με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός και τον σταματημό της Γενοκτονίας στη Γάζα.

Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η Γερμανία, πρώτη από όλoυς, γνωρίζει καλύτερα τι κινδύνους κρύβει αυτή η στάση της. Είναι η ώρα οι δημοκράτες πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε μία Ευρώπη που βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι», επεσήμανε το ΜέΡΑ 25.

«Αυτή είναι η ομιλία που ενόχλησε, κρίνετε μόνοι σας»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών τού απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία, όπως και τη συμμετοχή σε κάθε ομιλία ακόμη μέσω της πλατφόρμας Zoom ή κάποιου άλλου βίντεο.

Αυτό γιατί, όπως επεσήμανε, λόγω ομιλίας «που δημοσίευσα στο μπλογκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Απαγορεύθηκε να εκφωνήσω αυτήν την ομιλία στο παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία με τη σοφία που διαθέτει, εισέβαλε στον χώρο και με τη βία διέλυσε την εκδήλωση».

Μάλιστα, στη συνέχεια του βίντεο, αναρωτιέται εάν η Γερμανία αισθάνεται άνετα που στη δημοκρατία της συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ, έκανε λόγο για προαναγγελία θανάτου των διαστάσεων.