ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Το στοίχημα Μητσοτάκη να γυρίσει ξανά όλη την Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Το στοίχημα Μητσοτάκη να γυρίσει ξανά όλη την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μπαράζ περιοδειών – Ενεργοποιεί κλιμάκια υπουργών – Πώς θα επικοινωνηθεί η υποψηφιότητα Μπελέρη;

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε και κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου ότι θα είναι στην «πρώτη γραμμή» για να γυρίσει και πάλι «όλη την Ελλάδα» δεν το έλεγε μόνο για να ενισχύσει ψυχολογικά τους παρευρισκόμενους στο αμφιθέατρο του Ωδείου, αλλά κι την βάση του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις θα ξεκινήσει ένα μπαράζ περιοδειών στις κρίσιμες περιφέρειες και έτσι αναμένεται την Παρασκευή να βρεθεί στη Μυτιλήνη σε μια επίσκεψη με επίκεντρο τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται στο νησί. Είναι ξεκάθαρο ότι η συνάντησή του Πρωθυπουργού με πολίτες στην Καλλονή, προσφέρεται για να υψωθεί μια από τις προεκλογικές σημαίες της Νέας Δημοκρατίας, αυτή του υπεύθυνου πατριωτισμού, με φόντο τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Ενδεικτική της ανεβασμένης ταχύτητας στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εξόρμηση που προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το προσεχές Σάββατο εντός Αττικής και συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο.

Περιοδείες υπουργών μετά το Πάσχα

Την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί θα έχουμε και την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί θα ακουστούν αρκετές εισηγήσεις από τα μέλη και θα τεθεί ένα βασικό χρονοδιάγραμμα δράσεων και επισκέψεων. Οι ουσιαστικές περιοδείες από τα υπουργικά στελέχη θα γίνουν μετά το Πάσχα. Δεν θα μπουν στον εκλογικό αγώνα όλοι οι υπουργοί. Θα παίξει ρόλο και η απήχησή τους στον κόσμο. Για παράδειγμα, οι επικοινωνιακοί Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπουν κανονικά στον προεκλογικό αγώνα. Οι υπουργοί της δεξιάς πτέρυγας Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης θα παίξουν ακόμα πιο δυνατό ρόλο. Κλιμάκια υπουργών αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε επισκέψεις τους στην Βόρειο Ελλάδα, ενώ στην Πειραιώς οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος έχουν ξεκινήσει και «φροντιστήρια» για τις δημόσιες εμφανίσεις των γαλάζιων στελεχών.

Η στρατηγική γύρω από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Αυτή η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ θα είναι ίσως από τις πιο δύσκολες αφού μπορεί η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη να έκλεισε, αναπτερώνοντας το δεξιό ηθικό ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά με δεδομένη τη φυλάκισή του τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο εγκλεισμός του 52χρονου ομογενούς στις φυλακές της Αλβανίας φέρνει αναγκαστικά σε θέση πρωταγωνιστή ένα από τα πρόσωπα της οικογένειας Μπελέρη. Η πρόταση που είναι στο τραπέζι θέλει τον γιο του, Φρέντη Μπελέρη, Πέτρο να σηκώνει αυτό το προεκλογικό βάρος και είναι προφανές ότι θα κινητοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, όπως η κόρη του Ερμιόνη αλλά και ο αδελφός του Λεονάρδος.

Ταυτόχρονα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης θα υποστηρίξουν μεν τον προεκλογικό αγώνα του Φρέντη Μπελέρη, αλλά δεν επιθυμούν να σταλεί το μήνυμα της «ειδικής μεταχείρισης» σε βάρος των υπολοίπων υποψηφίων του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση διακριτικό ρόλο σε αυτήν την εκστρατεία αναμένεται να διαδραματίσουν στελέχη του κόμματος, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της κυβέρνησης που είτε διατηρούν στενές σχέσεις με την οικογένεια Μπελέρη, είτε υποστήριξαν ένθερμα την υποψηφιότητά του 52χρονου ομογενούς, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που ήδη βρίσκονται στα σκαριά, εκδηλώσεις αναμένεται να διοργανωθούν παράλληλα με την κεντρική εκστρατεία που θα τρέξει η Νέα Δημοκρατία, και θα είναι επικεντρωμένες στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Υπάσχουν σκέψεις ακόμα και για επισκέψεις κορυφαίων γαλάζιων στελεχών στις φυλακές όπου κρατείται ο Φρέντη Μπελέρης.