ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ ανάβει ο Παπανώτας – Τον καλύπτει η Κουμουνδούρου, «πυρά» από τα άλλα κόμματα

Δημήτρης Παπανώτας
Αρχείου Intime

Οι εξηγήσεις του παρουσιαστή και υποψήφιου ευρωβουλευτή έπεισαν και δεν έπεισαν...Το θέμα σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ήρεμα «νερά» των τελευταίων ημερών και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσκαιρη δημοσκοπική άνοδο, έρχεται να ταράξει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπανώτας, αλλά και η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, να του προσφέρει απλόχερα την κάλυψή του.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη υπάρξει έντονες αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η «αφωνία» ανακοινώσεων για το θέμα, από τους αρμόδιους τομεάρχες και τα τμήματα του κόμματος.

«Αν έχει σατράπη, πρόβλημα της»

Όλα ξεκίνησαν με την αναπαρωγή μιας παλιότερης δήλωσης του παρουσιαστή, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα».

Όπως είναι λογικό, μια τέτοια τοποθέτηση που ρίχνει την ευθύνη στο θύμα, δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά ανεκτή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος τους δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Μάλιστα, τα πρώτα δημόσια πυρά δεν άργησαν να έρθουν. Και μάλιστα, από πρόσωπο που στηρίζει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη, την ηθοποιό Άννα Ελεφάντη, που υπήρξε και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

«Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι δεν βρήκαν να που μια κουβέντα ούτε η αρμόδια κοινοβουλευτική τομεάρχης, Έλενα Ακρίτα, ούτε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής.

Τα μαζεύει ο Παπανώτας

Από την πλευρά του, ο γνωστός παρουσιαστής, επιχειρεί να τα μαζέψει, κάνοντας λόγο για «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του, χωρίς όμως να αναφέρει τι πραγματικά είπε, τι του «έκοψαν» και τι του «έραψαν», αλλά και γιατί δεν αντέδρασε σε αυτό το μοντάρισμα, όταν βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα, αλλά τώρα, μόλις πήρε έκταση.

«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την ‘κοπτοραπτική’ της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπανώτας.

Το θέμα στο Εκτελεστικό

Από ότι φαίνεται, οι εξηγήσεις του γνωστού παρουσιαστή, έπεισαν τον Στέφανο Κασσελάκη – όπως τουλάχιστον διαμηνύουν οι συνεργάτες του. Όχι, όμως, και αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα έρθει στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και θα ζητηθεί το «κεφάλι» του. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τι στάση θα κρατήσει η Σοφία Μπεκατώρου. Αν δηλαδή η γυναίκα που με τη γενναία στάση της βοήθησε στο να γίνουν καταγγελίες εναντίων κακοποιητών, θα δεχθεί να βρεθεί στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον κ.Παπανώτα.

«Πυρά» από την Κεντροαριστερά

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Παπανώτα, έδωσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Αριστερά.

«Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη . ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της», σχολίασαν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, ανέφερε ότι «Στο αναγεννημένο τρίπτυχο του «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια», οι απόψεις του κυρίου Παπανώτα, προφανώς, είναι ανεκτές. Γιατί έρχονται από την ίδια εποχή. Το σκοτεινό παρελθόν της χώρας.
Καμία έκπληξη.

Να τελειώνουμε με τον εκφυλισμό της πολιτικής και τη νομιμοποίηση του σεξισμού. Ο κύριος Παπανώτας πρέπει, έστω και τώρα, να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί».