ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σκληρά διλήμματα της ΝΔ και η πολιτική αστάθεια

Τα σκληρά διλήμματα της ΝΔ και η πολιτική αστάθεια
Eurokinissi

«Όχι σε πισωγυρίσματα» θα είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ ενόψει της ευρωκάλπης

Όπως έχει ήδη αποτυπωθεί στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το εκλογικό σώμα αντιμέτωπο με δύο άξονες διλημμάτων. Ο πρώτος αφορά σε αυτές καθαυτές τις ευρωεκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι τα πράγματα είναι «πιο δύσκολα» σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019 και να θέτει ως διακύβευμα τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ μείζονων ζητημάτων όπως η πολιτική για την ανταγωνιστικότητα, η κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και η εισαγωγή νέων θεμάτων αιχμής, όπως το δημογραφικό που απασχολεί ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο. Ο δεύτερος αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να θέτει το δίλημμα σταθερότητα ή άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας σε νέες περιπέτειες και σε πολιτική αστάθεια.

Στον δρόμο για την κάλπη της 9ης Ιουνίου η ΝΔ δεν θα επιλέξει ούτε να ξεγελάσει το εκλογικό σώμα με ψευδείς υποσχέσεις ούτε θα μπει σε διαδικασίες πλειοδοσίας.

«Οφείλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι με ένα κακό αποτέλεσμα θα παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες» και η χώρα μπορεί να μπει σε μια πολιτική αστάθεια είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου προς την εκλογική βάση. «Η αντιπολίτευση ζήτησε πρόσφατα εκλογές παρότι πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση έλαβε 41%», επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και εξηγούν πως αν το αποτέλεσμα είναι πέριξ του 30% ή κάτω από αυτό τότε η αντιπολίτευση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και θα μπει η χώρα σε τροχιά αστάθειας.

Στην προεκλογική διόπτρα της ΝΔ θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τις Ευρωεκλογές τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο όμως και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Μόλις, πρόσφατα, ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ που δείχνουν τάση μετακίνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πολλές φορές ακούει και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: “στείλτε μήνυμα”. «Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, όπως το θέτει και πρωθυπουργικός συνομιλητής, «ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να επιφέρει εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές τομές, αλλά να διατηρεί και το πολιτικό κεφάλαιο για να μπορεί να το πετυχαίνει». Και ο τρόπος για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση σε μία κάλπη, παραδοσιακά χαλαρή, είναι να εξηγήσει με απόλυτη ευκρίνεια τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρησιμοποίηση της Ευρωκάλπης, ως πεδίο «ασφαλούς διαμαρτυρίας», όπως επιδιώκουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκη έστειλε μήνυμα συσπείρωσης ενόψει των ευρωεκλογών τονίζοντας πως πρόκειται για μία κρίσιμη εθνική κάλπη η οποία «αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την παράταξή μας». Μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην περιοχή της Καλλονής, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη σιγουριά του ότι: «…Οι Έλληνες πολίτες θα τα ζυγίσουν πολύ προσεκτικά τα πράγματα, όπως κάνουν πάντα όταν βρίσκονται εν όψει μιας εθνικής κάλπης. Δεν θα πειραματιστούν, δεν θα δώσουν κανένα περιθώριο, δεν θα αφήσουν καμία χαραμάδα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη του να βρεθούν στο πλευρό όσων μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουν ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια.

Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία ο πρωθυπουργός αλλά και προβεβλημένα στελέχη του θα επισκεφτούν κατ’ επανάληψη. Ιδιαίτερα οι υπουργοί Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ετοιμάζονται να περιοδεύσουν νομό προς νομό σε όλη την περιφέρεια από τη Λάρισα και πάνω, ενώ θα σηκώσουν μεγάλο βάρος της προεκλογικής καμπάνιας για λογαριασμό του φυλακισμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Μακεδονία και η Θράκη θα αποτελέσουν βασικό προορισμό, με πηγή που καταρτίζει το πρόγραμμα να επιβεβαιώνει πως δεν θα μείνει «σημείο που δεν θα πάμε».

Ο θεσσαλικός κάμπος, οι κάτοικοι του οποίου ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τις βαριές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων του Daniel είναι μία ακόμα περιοχή την οποία θα επισκεφτούν διαδοχικά ο πρωθυπουργός και όλα τα κορυφαία στελέχη, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ακριτική Ελλάδα. Μάλιστα, η επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές, είναι απολύτως ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Πειραιώς στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Σχετικές ειδήσεις