ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ - Το μήνυμα για τον Μπελέρη

Μητσοτάκης: «Φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ - Το μήνυμα για τον Μπελέρη
Φωτογραφία αρχείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την προφυλάκιση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Γαλάτσι αλλά και στον Φρέντι Μπελέρη.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την ένταση που καταγράφεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία με την ασυνήθιστη προεκλογική ομιλία του Ράμα και την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι σαφές: «Η εδώ επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν ιδιωτική, όπως και οι αντίστοιχες προεκλογικές ομιλίες που έχει ήδη προγραμματίσει και σε άλλες χώρες, ενόψει των εκλογών στην Αλβανία. Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση.

Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους «πατριώτες του καναπέ» να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί.

Τα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις, βέβαια, παραμένουν. Και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση της χώρας του στην Ε.Ε. Με πρώτη την τήρηση του Κράτους Δικαίου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνάει από την Ελλάδα»

Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για να «συνετίσουμε» ή να «τιμωρήσουμε». Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται ομαλά στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών.

Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αν και δεν σχολιάζω μεμονωμένες υποψηφιότητες, θα πω μόνο ότι συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία».