ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο Μητσοτάκη στα Σκόπια – Νέα πρόκληση από την πρόεδρο του κρατιδίου

Μπλόκο Μητσοτάκη στα Σκόπια – Νέα πρόκληση από την πρόεδρο του κρατιδίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Σκοπιανούς να συνέλθουν αλλιώς πρέπει να ξεχάσουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Προκαλεί, εκ νέου, η πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η οποία αφαίρεσε από την επίσημη ιστοσελίδα της την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν και μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Οι Σκοπιανοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ούτε πού βρίσκονται, ούτε πού θέλουν να πάνε…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα σε λίγες ημέρες έστειλε δεύτερο μήνυμα προς τα Σκόπια ότι με τα καμώματά τους θα κλείσει ο δρόμος προς την Ε.Ε.

«Αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας, για την ονομασία της χώρας τους, τότε ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Φλώρινα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε:

«Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

«Τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε μισό βήμα πίσω στις χυδαίες προκλήσεις και τους ψευτοτσαμπουκάδες των Σκοπίων.