Το «Game of Thrones» της Κεντροαριστεράς – Ο Ανδρουλάκης, ο Χαρίτσης και ο απομονωμένος Κασσελάκης

Κορυφώνεται η μάχη για τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την κατάσταση στην ευρύτερη παράταξη να μοιάζει «κινούμενη άμμο» και όλους να στρέφονται εναντίον όλων, κλείνοντας τις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες.
Το «Game of Thrones» της Κεντροαριστεράς – Ο Ανδρουλάκης, ο Χαρίτσης και ο απομονωμένος Κασσελάκης
3'

Προς ώρας, τουλάχιστον. Διότι θεωρείται δεδομένο πως οι κάλπες της 9ης Ιουνίου θα δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό. Και τότε θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πάντως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς από ότι φαίνεται, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά ούτε και ένα μεγάλο τμήμα του νυν ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι μπορούν να συνυπάρξουν μαζί του.

Έτσι, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «οχυρωθεί» για την επόμενη ημέρα, κόβοντας όλες τις επαφές με τους άλλους «παίχτες» της ευρύτερης παράταξης και «χτίζοντας» νέες, με τα μικρότερα σε μέγεθος κόμματα του χώρου.

Κασσελάκης vs Ανδρουλάκης

Τι έχει συμβεί τα τελευταία 24ωρα; Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντάει με ειρωνική διάθεση, κόβοντας όλες τις πιθανές «γέφυρες» επικοινωνίας – τη διατήρηση των οποίων, ούτε η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να επιθυμεί.

«Δεν θα του τηλεφωνήσω το βράδυ των εκλογών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα κοιμηθώ το βράδυ επειδή λέει ότι δεν θα μου τηλεφωνήσει», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ της Τετάρτης, στο Action 24, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καλή «χημεία» με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χαρίτσης vs Ανδρουλάκης

Όμως, με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν αντιπαρατίθεται μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης, σε μια σύγκρουση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Νέα Αριστερά, που δεν λέει να σβήσει. Μπορεί οι δύο σχηματισμοί να μην έχουν τον ίδιο εκλογικό στόχο, όμως είναι σαφές ότι απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Όπως και να έχει, ο Αλέξης Χαρίτσης, χρησιμοποίησε στο Action 24 μια φράση που εν πολλοίς πιστεύουν και αρκετοί εντός της όλης παράταξης, αλλά και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κόμμα Κασσελάκη είναι ένα ανάδελφο κόμμα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, δείχνοντας ότι όσοι οραματίζονται την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, το κάνουν χωρίς να υπολογίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που ο κ.Χαρίτσης αναφέρεται συνέχεια στο «κόμμα Κασσελάκη» και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θέλει να δείξει πως δεν τον ταυτίζει με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Κουτσούμπας vs Κασσελάκη/Ανδρουλάκη

Τις διεργασίες στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, στηλίτευσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, να χαρακτηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «γιαλαντζί Αριστερά», που έχουν ψηφίσει τα 2/3 των νομοσχεδίων της Νέας Δημοκρατίας.

«Ότι έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι και μετά -και με την εκλογή του κ.Κασσελάκη- είναι μια πορεία εκφυλισμού, ακόμα και αυτού που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πάντως, ο Περισσός δεν συμμετέχει σε αυτά τα «παιχνίδια» και σε καμία περίπτωση δεν είναι κομμάτι της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, αλλά ένας σταθερός πόλος που εκφράζει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Όλα για το αύριο

Η σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη δεύτερη θέση κάλπες της 9ης Ιουνίου, έχει ως ορίζοντα την ανασύνθεση του χώρου – μια συζήτηση που είναι ήδη ανοιχτή στη βάση και σε επίπεδο στελεχών.

Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο πως σε αυτές τις διεργασίες -που είναι αρκετά πιο προχωρημένες από ότι πολλοί πιστεύουν- ρόλο πρωταγωνιστή έχουν και αρκετά νυν στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία δύσκολα θα παραμείνουν στο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα λάβει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή