ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αρχηγοί των κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Οι αρχηγοί των κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Καταιγισμό «πυρών» δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση, κατά την πρώτη ομιλία στην Βουλή του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλο το βάρος στην ομιλία του, σε μία προσπάθεια αποδόμησης των βασικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, όπως αυτές ακούστηκαν χθες στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Σύντομα οι συσχετισμοί δυνάμεων της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στο κοινοβούλιο». Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μας τελείωσε αργά το βράδυ της 17ης Ιουλίου» καιπαρομοίασε την «προεκλογική επαναδιαπραγμάτευση» με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Για στημένο παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση ως την«τέταρτη κυβέρνηση του Σημίτη» ενώ ειρωνικά ανέφερε ότι η τρόικα είναι πιο ευχάριστος συνομιλητής από τον ελληνικό λαό.

Οξύτατη επίθεση εξαπέλυσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η «χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία και λαϊκισμό». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας» και είναι ανεπίτρεπτη στάση να δηλώνει επίσημα από το βήμα της Βουλής ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης καταστρατηγώντας την ψήφο των Ελλήνων.

Μόλις ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από την Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό όμως δεν το άφησε να «πέσει κάτω» ο γ.γ της Χρυσής Αυγής και στηλίτευσε την συμπεριφορά τους, λέγοντας, ότι «η Χρυσή Αυγή είναι στο κοινοβούλιο γιατί αυτό θέλησε ο ελληνικός λαός». Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε, ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης «δεν τον ικανοποίησαν» γι αυτό και θα τις καταψηφίσει.

Αιτιολογώντας την απόφαση να γίνει συγκυβερνόν κόμμα η ΔΗΜ.ΑΡ, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ γίνετε από εμάς με το ιστορικό βάθος και την ευθύνη της Αριστεράς που στρέφεται στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι «η συνεργασία δεν ακυρώνει τις διαχωριστικές γραμμές δεξιάς και αριστεράς». Συμπλήρωσε ότι «οι προσωπικότητες που υποδείξαμε για να στελεχώσουν κυβερνητικές θέσεις δεν δεσμεύονται από πειθαρχία κομματική, αλλά από τις προγραμματικές δηλώσεις».

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως προβλεπόταν, η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Βουλής για την προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, λόγω μιας ξαφνικής αδιαθεσίας που ένιωσε και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής για προληπτικούς λόγους.