ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων είναι «ότι προαιρείσθε»

Τσίπρας: Το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων είναι «ότι προαιρείσθε»

«Η Ελλάδα γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι ό,τι προαιρείσθε», τόνισε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την τακτική τους στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη ΝΕΤ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να ακολουθήσει την Ισπανία και την Ιταλία σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υποστήριξε αντίθετα ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα θα ήταν διαφορετικό, ενώ ερωτηθείς τι θα έκανε σε περίπτωση αρνητικής στάσης των εταίρων μας στα αιτήματα που θα έθετε στη σύνοδο απάντησε: «Ό,τι έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπάρχει και το δικαίωμα του βέτο».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό της ανάπτυξης.

Ειδικά για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει προβλήματα και χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση της ανάπτυξης.

Απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αντ. Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι μιλάει ως εκπρόσωπος «ασύδοτων συντεχνιών που θέλουν να διασώσουν τα προνόμια τους», κάνοντας μάλιστα αναφορά στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο, δήλωσε: «Είναι προκλητικό να ταυτίζει ο κ. Σαμαράς την Αριστερά με ένα συνδικάτο... δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το δάχτυλο αυτοί που έφτιαξαν το πελατειακό κράτος».