ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ψηφιακή τηλεόραση

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ψηφιακή τηλεόραση

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την ψηφιακή τηλεόραση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ.Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση δημιουργεί την ανάγκη προμήθειας τηλεοπτικών δεκτών νέας τεχνολογίας ή αποκωδικοποιητών για τις παλιές συσκευές τηλεόρασης, που σε συνθήκες κρίσης είναι δυσβάσταχτο για ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας», και προσθέτει:

«Επειδή στις μέρες μας η τηλεόραση για αρκετούς αποτελεί μια από τις λίγες «δωρεάν ψυχαγωγίες» θεωρούμε άδικη την εξαναγκαστική κατ ουσία ώθηση στην αγορά νέων τηλεοπτικών συσκευών ή την προμήθεια αποκωδικοποιητών που για πάρα πολλούς είναι απαγορευτική». Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει απαραίτητο την παράταση της εκπομπής σήματος παλαιάς τεχνολογίας παράλληλα με τη νέα ψηφιακή και καλεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς να δείξουν την «απαιτούμενη ευαισθησία».

Απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει το 2012 ως χρονικό ορόσημο για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Μετά το έτος αυτό, θα πάψει να υφίσταται η επίγεια αναλογική τηλεόραση και να εφαρμόζεται η ψηφιακή. Κατά συνέπεια θα πρέπει και στην Ελλάδα να συντελεστεί η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΕΚΜ παραγνωρίζει ότι η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί δέσμευση της χώρας μας από τριετίας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει προηγουμένως να κατοχυρωθούν στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, και αυτό διότι η συμφωνία απαιτείται να γίνει μεταξύ των γειτονικών κρατών για το συντονισμό συχνοτήτων, με χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η FYROM. Σημειώνουμε επίσης, ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες που γειτονεύουν με τη δική μας για τους ψηφιακούς διαύλους που θα δηλωθούν με τον ψηφιακό χάρτη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι γειτονικές χώρες θα μπορούν να διεκδικήσουν μονομερώς και προς το δικό τους συμφέρον, τους ψηφιακούς διαύλους, ενδεχόμενο που θα απέβαινε σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Δεν φανταζόμαστε να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ- ΕΚΜ».