ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Σε τεντωμένο σχοινί το Κίνημα που κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή και «ρετσινιά» από την ιστορία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός φορέας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου άλλωστε επιβεβαιώνει όσους υπερασπίζονται την άποψη αυτή. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα προέρχονται από το χώρο της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» και μάλιστα από το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Ορισμένοι προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου ή άλλων κομμάτων που εξαφανίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις για τη χώρα.

Άλλοι το ρίχνουν και στη μοίρα, «Παπανδρέου εκτόξευσε το ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου θα το τελειώσει», θέλοντας έτσι να δείξουν ότι ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει με το τέλος της θητείας Παπανδρέου.

Ο Βενιζέλος, οι συγκρούσεις και οι… δελφίνοι

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έχουν βγει στην Ιπποκράτους, με τον πρόεδρο του Κινήματος να συγκρούεται πλέον μετωπικά με τα κορυφαία στελέχη.

Οι γέφυρες που έριξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος προς τα πρωτοκλασάτα στελέχη έπεσαν εν μία νυκτί, με τους «φίλους» του μάλιστα να τραβούν το δικό τους δρόμο.

Και όχι αδίκως… Η σκληρή μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο ο κ. Βενιζέλος, την οποία προσπάθησε να επιβάλει ως «Ευαγγέλιο» και στο Κίνημα, είχε ως αποτέλεσμα να του γυρίσουν την πλάτη ακόμα και «σύντροφοι» με τους οποίους συμπορευόταν για περισσότερο από 20 χρόνια.

Οι πληροφορίες λένε πως οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Α. Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου, δυο στελέχη που όχι μόνο αρνήθηκαν τις προτάσεις του για τη συμμετοχή τους στα όργανα, αλλά και αποφάσισαν για το επόμενο διάστημα να σιωπήσουν, έχουν πλήρως διαρραγεί.

Απαντώντας στην φημολογία περί πρόθεσης στελεχών να δημιουργήσουν νέο κόμμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ας το κάνει. Όποιος έχει πρόβλημα ταυτότητας, αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή όχι, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται. Υπάρχουν τόσοι νέοι που συντάσσονται στην καινούρια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».

Σανίδα σωτηρίας από τη νεολαία;

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το Κίνημα θα ανακάμψει και μάλιστα η ώρα αυτή δεν θα αργήσει. Ποιο θα είναι όμως το ελατήριο που θα δώσει την ώθηση για να φτάσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ εκεί που ήταν κάποτε;

Ορισμένοι θεωρούν ότι την ώθηση αυτή μπορεί να τη δώσει η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι. Ποιοι όμως θα βγουν και πάλι μπροστά; Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τους νεολαίους, ενώ οι παραιτήσεις από την ΠΑΣΠ στέλνουν μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, το οποίο βέβαια ο πρόεδρος αρνείται πεισματικά να λάβει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι διαλύθηκε το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών, μία κίνηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που στήριζαν το κόμμα ακόμα και στις δυσκολότερες καταστάσεις. Ο επικεφαλής του μάλιστα, το πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σακελλάρης παραιτήθηκε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου που διέλυσε όλα τα όργανα, παραγκώνισε όλους όσοι είχαν αντιμνημονιακές απόψεις και κράτησε μονάχα τους… αυλικούς.

Υπάρχει διέξοδος;

Στο δια ταύτα λοιπόν, το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον.

Όσοι απαντούν θετικά θεωρούν ότι διέξοδος για το Κίνημα είναι η ριζική ανανέωση προσώπων, το άνοιγμα στην κοινωνία και η στελέχωση του με άτομα άφθαρτα και ικανά να δημιουργήσουν μία νέα δυναμική, πάντα όμως πίστη στις αρχές του ’81. Τονίζουν, όμως, ότι για να γίνει αυτό πρέπει να σημειωθούν ριζικές αλλαγές που θα πληγώσουν αλλά παράλληλα θα τονώσουν την παράταξη. Λένε πως θα πρέπει κατ’ αρχήν τα πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη να αποστρατευθούν. Όλοι όσοι συνέδεσαν το όνομά τους με τις «μαύρες μέρες» για το Κίνημα να αποχωρήσουν. «Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι», ξεκαθαρίζουν. Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αυτή τη στιγμή προκαλεί μόνο κακές αναμνήσεις στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αν και κάποιοι θεωρούν ότι όσοι ονειρεύονται την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του δεν είναι παρά αιθεροβάμονες, οι ίδιοι πιστεύουν ότι, αν το Κίνημα καλέσει σε επανασυστράτευση τους απλούς και ιδεολόγους ανθρώπους που ανήκαν στη βάση, πίστεψαν και πιστεύουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τότε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τα ποσοστά του σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Για να γίνει όμως αυτό –σπεύδουν οι ίδιοι να τονίσουν- απαιτείται κατ’ αρχήν αλλαγή πολιτικής, μία στροφή στις αρχές του Σοσιαλισμού με τις οποίες πορεύτηκε το ΠΑΣΟΚ στα πρώτα του χρόνια. Το ερώτημα που τίθεται, τελικά, είναι αν ο κ. Βενιζέλος θέλει και μπορεί να το πράξει αυτό ή θα παραμείνει πιστός στην πολιτική του Μνημονίου…