ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Ιδιωτικοποίηση των λιμανιών για την κερδοφορία του κεφαλαίου

ΚΚΕ: Ιδιωτικοποίηση των λιμανιών για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Την αντίθεσή της στην απόφαση για άμεση ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λιμανιών και μαρινών εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Αττικής (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως θα αποτελέσει αφετηρία της ιδιωτικοποίησης όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας.

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, βιάζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία αναιρεί την υποχρέωση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου κατά 51% σε επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς και υποδομές, ώστε να "λυθούν τα χέρια" της και στην ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών της χώρας γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως προβλέπεται από τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις της ΕΕ».

Προστίθεται δε ότι ανάλογες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της ΕΕ από «κυβερνήσεις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές ή νεοαριστερής διαχείρισης».

Αναφορικά με τις μαρίνες επισημαίνεται ότι στόχος είναι η παράδοση στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα «όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής με συνέπεια πανάκριβες υπηρεσίες, αλλά και αποκλεισμό της πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της Αττικής προς τη θάλασσα, σε συνδυασμό και με την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου φιλέτου του Ελληνικού».

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η φτώχεια, η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και η εφαρμογή του all inclusive, οδηγούν στον μαρασμό δεκάδες αυτοαπασχολούμενους στους παράκτιους δήμους και τα νησιά» και καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ώστε να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση λιμανιού και μαρίνας.