ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τη συνάντηση με Γιούνκερ

Δεν θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τη συνάντηση με Γιούνκερ

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να συνομιλήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για Βερολίνο και Παρίσι.

Αναβολή στο ραντεβού που είχαν προγραμματίσει πριν τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 22 Αυγούστου έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν τηλεφωνικά και έδωσαν νέο ραντεβού, πιθανότατα για τις 23 Αυγούστου.

Συμφώνησαν δηλαδή να συναντηθούν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ραντεβού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας στο Ιλίσια Πεδία.

Στο επίκεντρο η επαναδιαπραγμάτευση

Κατευθείαν στα βαθιά φαίνεται πως θα μπει ο πρωθυπουργός αφού στο πρώτο κιόλας ταξίδι του εκτός Ελλάδας, καλείται να θέσει το αίτημα της επιμήκυνσης το οποίο αποτελεί και για τον ίδιο προσωπικό «στοίχημα».

Οι συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες. Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπεσχημένων, αλλά παράλληλα θέλει το «ΟΚ» των δανειστών στο θέμα της επιμήκυνσης.

Εξάλλου ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο έχοντας στις βαλίτσες του τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία και θα παρουσιάσει στην κ. Μέρκελ με σκοπό να λάβει το πολυπόθητο «ja» στην επαναδιαπραγμάτευση.

Αν οι συναντήσεις εξελιχθούν θετικά, τότε ο κ. Σαμαράς θα γυρίσει νικητής στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να περάσει τα επώδυνα μέτρα από τη Βουλή, έχοντας και τη στήριξη των δανειστών. Αν όμως δεν τα καταφέρει και η Μέρκελ αρνηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Τετραήμερο κρίσιμων συναντήσεων για το ελληνικό ζήτημα

F.T: Δοκιμασία πυρός...στην Ευρωζώνη