ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κόκκινες γραμμές των Κουβέλη-Βενιζέλου στο νέο πακέτο μέτρων

Οι κόκκινες γραμμές των Κουβέλη-Βενιζέλου στο νέο πακέτο μέτρων

Με το πακέτο των μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ να πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας στην Ελλάδα, αγώνα δρόμου κάνουν τα κόμματα της κυβέρνησης για να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.

Ο δρόμος φαίνεται να είναι δύσκολος όχι μόνο γιατί τα μέτρα που απαιτούνται είναι ιδιαιτέρως σκληρά και θα φέρουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους πολίτες της χώρας αλλά και γιατί υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ποια θα είναι η τελική τους μορφή.

Συγκεκριμένα έντονες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά (π.χ. για τη δραστική περιστολή του ΕΚΑΣ, ή για την οριζόντια μείωση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εισοδηματικό πλαφόν).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω.

Αντιθέτως όμως η ΔΗΜΑΡζητεί οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές. Σε αυτή την περίπτωση οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Επίσης αναζητείται τρόπος ούτως ώστε οι μάχιμοι ένστολοι να αποφύγουν την φετινή μείωση στο ειδικό μισθολόγιό τους (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου). Ενώ, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ισχύσει τελικά η πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην καταβάλλεται ο μισθός του ιερέα εξ’ ολοκλήρου από το δημόσιο. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές στους μισθούς των αρχιερέων παραμένει ανοιχτό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, σε λιγότερο από μια εβδομάδα δηλαδή, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό στις 7 του μήνα έρχεται η τρόικα και πρέπει να της παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πακέτο μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Η λίστα των νέων μέτρων ύψους 11.8 δισ. ευρώ

Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 4.000 ευρώ

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να μειώνουν τα ειδικά μισθολόγια»