ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενδεχόμενη εισροή προσφύγων από τη Συρία

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενδεχόμενη εισροή προσφύγων από τη Συρία

Τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης από τη Συρία, παρουσίασαν σήμερα στον Πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Συρία να οδηγήσει σε μαζική εισροή λαθρομεταναστών και γι’ αυτό προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, παρουσίασαν στον Αντώνη Σαμαρά τις προτάσεις τους, ενώ η σύσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στόχος είναι να υπάρξει η κατάλληλη περιφρούρηση στα σύνορα της χώρας αλλά και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να θωρακιστεί και η Τουρκία αλλά και η Κύπρος, οι χώρες δηλαδή εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν δίαυλο προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σύσκεψη, σήμερα το μεσημέρι, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού κ. Μουσουρούλη και εμού, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση, καταρχήν για την προετοιμασία μας σχετικά με την πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και προσφυγικού ρεύματος. Η χώρα έχει, ήδη, σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο σχεδιασμός υπεβλήθη στον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα, θα υπάρξει εξέλιξη του σχεδιασμού τις επόμενες μέρες. Επίσης, έγινε μία εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο. Και η σύσκεψη θα συνεχιστεί το απόγευμα στις 18:00 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρεία του κ. Παναγιωτόπουλου, με παρόντα εμένα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον κ. Μουσουρούλη.

Όπως όλοι ξέρουμε, στη Συρία υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα προσφυγικό ρεύμα. Καταρχήν, δεν έχει φθάσει σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ. Όμως, η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη. Υποβλήθηκε, λοιπόν, ο σχεδιασμός στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον ενέκρινε και από εκεί και πέρα, ξαναλέω, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση. Όμως, εδώ θέλω να είμαστε σαφείς: κάθε προσπάθεια χρειάζεται εκτός από τη στήριξη της Κυβέρνησης και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας».