ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράκ Ομπάμα: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι εξαιρετικές

Μπαράκ Ομπάμα: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι εξαιρετικές

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον νέο πρέσβη της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Χρήστο Παναγόπουλο.

Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας είναι εξαιρετικές, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας των δυο χωρών σε όλους τους τομείς, υποδεχόμενος το νέο πρέσβη της χώρας μας στην Ουάσιγκτον.

Κατά την ειδική καθιερωμένη τελετή στο Λευκό Οίκο, ο νέος πρέσβης της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Χρήστος Παναγόπουλος, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Παναγόπουλος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας το «άριστο επίπεδο» των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ν.Α. Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της μεγάλης και ισχυρής ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, ως διαρκούς παράγοντα φιλίας και ανθρώπινης γέφυρας μεταξύ των δύο λαών, όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει με πρωτοφανή ένταση τη χώρα, ο Έλληνας πρέσβης είπε ότι δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στον πρόεδρο Ομπάμα, προσωπικά, όσο και στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών κα Κλίντον, για τη διαρκή στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, με τις βαρύτατες θυσίες από μέρους των Ελλήνων πολιτών.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε ειδική μνεία στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ως «θεμέλιο λίθο» της αμερικανικής κοινοπολιτείας, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ευχαρίστησε για το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα θετική αναφορά έκανε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Τέλος, τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους του τομείς.