ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επερώτηση για την «κατεδάφιση» των εργασιακών σχέσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Επερώτηση για την «κατεδάφιση» των εργασιακών σχέσεων

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση 30 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα προωθούμενα μέτρα κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων, μισθών και συντάξεων.

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους αρκετοί από τους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Κουρουμπλής Παναγιώτης: «Οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας βυθίζουν την οικονομία και την κοινωνία σε ένα υφεσιακό οικονομικό καθεστώς που δεν είναι σε θέση να παράξει τίποτα πέρα από φαινόμενα κοινωνικού ολοκαυτώματος. Η κατεδάφιση κάθε αντίληψης περί συλλογικού κοινωνικού κεκτημένου και η επί της ουσίας κατάργηση του εργασιακού μας πολιτισμού, οδηγούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε καθεστώς μεσαιωνικής εργασιακής γαλέρας. Το επιχείρημα ότι η πολιτική των κοινωνικών κατεδαφίσεων θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη αποδεικνύεται κάθε φορά που εφαρμόζεται ψευδεπίγραφο και εκ του πονηρού. Οι μετρήσεις του τελευταίου τριμήνου στη γειτονική Βουλγαρία, στην οποία εφαρμόζεται ένα τέτοιο καθεστώς, έδωσαν 300.000 ανέργους και 10% αύξηση της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας τη σαθρότητα των ισχυρισμών της συγκυβέρνησης. Η εργασιακή φρίκη που προωθείται οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και σε ανεργία άνω του 50% στους νέους και 30% στις υπόλοιπες ηλικίες. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν την κοινωνία στο σημείο τήξης της. Πέραν αυτού οδηγός στη σκέψη των πολιτών δεν μπορεί να είναι άλλος από την απόγνωση».

Μητρόπουλος Αλέξης: «Με απανωτούς νόμους, εφαρμοστικούς του πρώτου Μνημονίου, των επικαιροποιήσεών του και του δεύτερου Μνημονίου, καθώς και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων χρόνων (αιρετές και μη), καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση, ακολουθούν πιστά και κατά γράμμα το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα, που η Τριαρχία των δανειστών επιβάλλει. Συντελείται μια πρωτοφανής αναδιάρθρωση των προστατευτικών εργατικών νόμων που παραπέμπουν στις πρώιμες εποχές της άγριας πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης. Όλοι όμως οι συν-Έλληνες βιώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα της πρωτοφανούς ανεργίας, της βαθιάς ύφεσης, της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των συνεχών περικοπών στους ήδη πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, της ατυπίας, της ραγδαίας φτωχοποίησης του λαού μας. Επιχειρείται ανεπιτυχώς η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους με απίθανο μεγάλο ανθρώπινο κόστος, με τη γενικευμένη εξαθλίωση μισθωτών, συνταξιούχων και επιτηδευματιών.Όλοι αντιλαμβάνονται την αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας, την καταστροφή του ανθρώπινου δυναμικού της και του μέλλοντός της. Οι νέοι της πατρίδας μας στερούνται κάθε προοπτικής».

Δημήτρης Στρατούλης: «Οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις τροϊκανές πολιτικές τους τα δυόμισι τελευταία χρόνια είχαν ως κύριο στόχο την κατεδάφιση των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί οι μισθοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 25-30%, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει κυριολεκτικά λάστιχο και η ανεργία εκτινάχτηκε και έσπασε όλα τα ιστορικά για τη χώρα μας ρεκόρ. Η Ελλάδα κ. Υπουργέ δεν ήταν Σοβιέτ, όπως είπατε δημόσια πριν λίγες μέρες, όσον αφορά μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ήταν και παραμένει καπιταλιστική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης με τους πιο υποβαθμισμένους σ’ αυτή, μαζί με την Πορτογαλία, μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Εφόσον, η κυβέρνησή σας επιθυμεί να προωθήσει το νέο πακέτο μνημονιακών μέτρων θα μετατρέψετε τη χώρα μας σε Κόσσοβο, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, που εκεί είναι μαφιόζικες, και σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όσον αφορά το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση με τη νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών μετατρέπεται σε σφαγέα με τον μπαλτά και ικανοποιεί τις ορέξεις όχι μόνο των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά κυρίως τις απαιτήσεις των Γερμανών Βιομηχάνων για μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας. Ένα είναι σίγουρο: κυβέρνηση και τρόικα θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει και στη Βουλή και στους δρόμους. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα κάνουμε ό, τι περνάει πολιτικά και κινηματικά από το χέρι μας για να μην περάσετε το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων. Θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για ακύρωση των μνημονίων και για να στείλει την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνιά τους στα σκουπίδια της ιστορίας».