ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ο Διώτης φταίει που δεν έλεγξε τη λίστα

Βενιζέλος: Ο Διώτης φταίει που δεν έλεγξε τη λίστα

Στον πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη έριξε όλες τις ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υποστήριξε, ότι είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή στον Ιωάννη Διώτη να ελέγξει το USB με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. «Η οδηγία μου ήταν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Υπήρχε ρητή εντολή πως κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», είπε και πρόσθεσε: «Οι ισχυρισμοί Διώτη όπως μου τους μεταφέρετε είναι αδιανόητοι». «Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε; Δεν ανέχομαι να διασύρεται η πολιτεία και για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να το στείλω στον Πρωθυπουργό». «Είναι πολιτική και ηθική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως κάναμε εκλογές με αυτό το υλικό», τόνισε.

Στο ερώτημα γιατί δεν έκανε έλεγχο προόδου των ερευνών απάντησε πως υπήρχε η απόλυτη προτεραιότητα της διάσωσης της χώρας και ότι πίεζε τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους σε όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. «Ο κ. Διώτης που είχε αναλάβει στο παρελθόν την τρομοκρατία γνώριζε πως να αντλεί πληροφορίες και πως να τις αξιοποιεί. Τόσο καιρό που το είχε δεν το είδε;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σημείωσε ότι δεν έχει κρατήσει αντίγραφο της λίστας και μόλις κατάλαβε ότι το επίμαχο USB είναι άφαντο το παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όταν προ δύο ημερών αντιλήφθηκα ότι δεν το είχε κανείς το παρέδωσα στο Μαξίμου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιτέθηκε προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και καταφέρθηκε και εναντίον του Γιάννη Ραγκούση για την φυγή του από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κανείς δεν είναι «αειπάρθενος» για να προσποιείται, ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε και τόνισε ότι ήταν υπουργός όταν ήταν υπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου και μπορούσε να παρέμβει στο υπουργικό συμβούλιο, εάν πίστευε ότι δεν γίνονταν όσα έπρεπε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι τώρα η λίστα πρέπει να φτάσει στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής και συμπλήρωσε, πως ακόμα και αν δεν μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο μπορεί να αξιοποιηθεί και ερευνηθεί όμως.

Αυτό που δεν μπόρεσε να απαντήσει επαρκώς και παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, είναι γιατί δεν ήλεγξε αρκούντως την πορεία των όποιων ερευνών και το αν και κατά πόσο αυτή η λίστα είχε ερευνηθεί από το ΣΔΟΕ και επέμεινε να απαντά πως από όσο έχει ενημερωθεί από ιστοσελίδες και ....blogs.....δεν είχε και τίποτα τρομερό αυτή η λίστα, ενώ εκείνη την χρονική περίοδο είχαν πέσει όλα στους ώμους του και ήταν εκείνος που έφερε τη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες στη Βουλή και τη δημοσιότητα, όταν ήταν εκείνος Υπουργός Οικονομικών έγιναν συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο, τότε ήρθε η λίστα από το Λιχτενστάιν και μόνιμους τρόπους που αξιοποιήθηκε και τότε έγινε διασταύρωση για όσους είχαν πάρει ακίνητα στο Λονδίνο.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με την διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των δανειστών και για το θέμα αυτό τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, ο Πρωθυπουργός να στραφεί προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του και σε αυτό το σημείο επανήλθε στην πρότασή του να συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να συμμετάσχει και εκείνος και ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Διαβάστε επίσης:

Διώτης: Αν μου ζητούσε έρευνα ο Βενιζέλος θα την έκανα