ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας για να γεφυρωθεί το «χάσμα» στα μέτρα

Συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας για να γεφυρωθεί το «χάσμα» στα μέτρα

Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να κλείσει η συμφωνία

Κάτω από τα 2 δισ. η απόκλιση – Πιθανό νέο μαχαίρι στις συντάξεις

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για αύξηση στα 9 δισ. ευρώ των περικοπών σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στις 11:00 σήμερα το πρωί, με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για τα μέτρα των 11,5 δισ. έως το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να διευκολυνθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, το «χάσμα» περιορίστηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε έναν επώδυνο συμβιβασμό: αντί για μέτρα 7,8 δισ. ευρώ το 2013, όπως προέβλεπε το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν κατ’ αρχήν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζει τον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Η διαφορά επί του συνόλου των μέτρων φαίνεται να υποχωρεί κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Αυτοί που φαίνεται να την πληρώνουν προκειμένου να «γεφυρωθεί το χάσμα» είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, καθώς τα δώρα τους πιθανότατα θα θυσιαστούν στο βωμό των απαιτήσεων της τρόικας, ενώ δεν αποκλείεται και νέο μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%.

Ένα ακόμη σενάριο είναι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις να αρχίσουν μεν από τα 1.000 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής, αλλά να αποδειχθούν τελικά μεγαλύτερες για τις υψηλότερες συντάξεις, απ’ ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όταν και θα αναχωρήσουν για το Λουξεμβούργο η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο για συμμετάσχουν στο κρίσιμο Eurogroup. Αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που απεύχεται η Αθήνα, το θέμα θα παραπεμφθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προσέλθει η κυβέρνηση με μια συμφωνία για τα μέτρα του 2013 τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση συνεχίζεται για το 2014 και για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Διαβάστε επίσης:

Τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ θέλει να εξαφανίσει η Τρόικα

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα