ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

Αναζητείται αμοιβαίος συμβιβασμός ενόψει Eurogroup

Χάσμα 2,5 δισ. στις περικοπές για το 2013

Έναν αμοιβαίο συμβιβασμό με τους δανειστές ώστε να κλείσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. αναζητά η κυβέρνηση, λίγες μόλις μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωζώνη έχει προειδοποιήσει την Αθήνα ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα περιληφθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 18 -19 Οκτωβρίου.

Μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση για την επιμήκυνση και φυσικά την καταβολή της επόμενης δόσης.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον για τα μέτρα του 2013, τα οποία θα φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ ή η αύξηση των εισφορών για τους προ του 1993 ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει εξάλλου και σήμερα τις επαφές με την τρόικα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές, προσπαθώντας παράλληλα να περιοριστούν οι απαιτήσεις τους.

Η τρόικα πιέζει ώστε την επόμενη χρονιά οι συνολικές περικοπές δαπανών να φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση για να εφαρμοστούν τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια αντί για δυο.

Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο, όπου η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5% όταν η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορά σε ύφεση 3,8%.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί τα μέτρα που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι περίπου στα 2,5 δισ.

Όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013- 2014 και μόνο μια πολιτική απόφαση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ώστε να παρθούν τελικές αποφάσεις για τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης: Γ.Στουρνάρας: «Το κενό είναι μεγάλο αλλά θα το καλύψουμε»

Παράλογες αξιώσεις της τρόικας με στόχο ένα νέο «κούρεμα»

Πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει ο Α. Σαμαράς