ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει ο Α. Σαμαράς

Πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει ο Α. Σαμαράς

Η τρόικα αμφισβητεί μέτρα 2 δισ.

Τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ

Σε «Γόρδιο δεσμό» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ.

Η επικεφαλής των δανειστών εξακολουθούν να αμφισβητούν ένα σημαντικό μέρος των μέτρων που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως κατέστη σαφές στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τους δανειστές ξεπερνά τα 4 δισ.

Οι τροϊκανοί φέρεται ότι επιμένουν να αμφισβητούν την περικοπή δαπανών μέσα από παρεμβάσεις σε Άμυνα, Υγεία και ΟΤΑ, και ζητούν να αντικατασταθούν από μέτρα «εγγυημένης αποτελεσματικότητας», όπως η μείωση μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις και η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς επιλέγει πλέον την αναζήτηση πολιτικής λύσης για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση αρχίζοντας επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει για μια ακόμη φορά σαφές πως ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλες αντοχές, ενώ παράλληλα εξαντλούνται τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται να ανοίξει σήμερα με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ προεξοφλείται εντός της εβδομάδας επικοινωνία και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν απευθείας επαφές με τα υπουργεία, τα μέτρα των οποίων αμφισβητούνται, ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης: «Μπουρλοτιέρης» ο Τόμσεν

Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών – συντάξεων απαιτεί η Τρόικα