ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπουρλοτιέρης» ο Τόμσεν

«Μπουρλοτιέρης» ο Τόμσεν

Έτοιμος να πυροδοτήσει τη βόμβα που θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις Στουρνάρα με την τρόικα, είναι ο Δανός εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, έχοντας στα χέρια του συγκεκριμένες οδηγίες της Λαγκάρντ.

Ήδη από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου έγινε η πρώτη παρουσίαση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για τα 13,5 δισ. ευρώ, ο Τόμσεν άρχισε τις πρώτες διαγραφές των μέτρων και επιμένει: πρώτον, στην άμεση απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Δεύτερον, στην περεταίρω μείωση μισθών και συντάξεων, τρίτον, στη διακοπή του δώρου στους αγρότες, στις κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων και κάτω των 1000 ευρώ κ.α.

Η μάχη προβλέπεται να είναι σκληρή την εβδομάδα αυτή, κυρίως με τον «μπουρλοτιέρη» Τόμσεν, που η αδιαλλαξία του είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις τινάζοντας έτσι στον αέρα και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου, που αν δεν μας τη δώσουν οδηγείται κατευθείαν η χώρα και σε επίσημη πτώχευση.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ήδη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μιας σκληρής σύγκρουσης μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητάει η Λαγκάρντ και που, αυτή τη φορά, αφορά περισσότερο τις τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική.

Η Λαγκάρντ που πιέζεται από Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς αυτές οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον μη διαχειρίσιμο και άρα το ΔΝΤ ρίχνει λεφτά δικά τους σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, επιμένει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απαίτηση που όμως βρίσκει εντελώς αντίθετους το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Η εντολή λοιπόν Λαγκάρντ στον Τόμσεν είναι σαφής: οδήγησε με τις αρνήσεις σου τα πράγματα στα άκρα, σε μια καθυστέρηση της συμφωνίας ή ακόμα και σε αδιέξοδο, προκειμένου να πιέσουμε τους Ευρωπαίους να κάνουν το νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.

Να σημειωθεί ότι αν η τρόικα στην τελική της έκθεση διατυπώσει ότι, παρά τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο τότε το ΔΝΤ, όπως ορίζεται και στο καταστατικό του, δεν μπορεί να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα.

Τότε όμως δημιουργείται θέμα και για τη δόση των 31,5 δισ. του Νοεμβρίου που αν δεν δοθεί οδηγεί κατευθείαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για την Κίνα που πιέζει από την πλευρά της τη Γερμανίας να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ για να μην σπάσει η αλυσίδα στην ευρωζώνη.

Σε αυτό λοιπόν το σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα σε Λαγκάρντ και Μέρκελ πρέπει τώρα να βρει διέξοδο η ελληνική κυβέρνηση από σήμερα και τις επόμενες μέρες, γιατί είμαστε ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση.