ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Η ακριβή αποστολή της Μέρκελ στην Ελλάδα

Spiegel: Η ακριβή αποστολή της Μέρκελ στην Ελλάδα

Μπροστά σε τρεις «ακριβές» εναλλακτικές βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει, παρά τα όποια αισθήματα αλληλεγγύης εκφράσει προς τη χώρα μας: ένα νέο κούρεμα, ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ένα συνδυασμό των δύο.

«Με το ταξίδι της στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινά μια αποστολή που δεν μπορεί να ολοκληρώσει. Οι Έλληνες περιμένουν από τη Γερμανίδα καγκελάριο υποσχέσεις αλληλεγγύης, όμως ο ίδιος της ο συνασπισμός όπως και πολλοί ψηφοφόροι στην πατρίδα της θέλουν μια ψυχρή καγκελάριο, που θα κηρύξει τις αρχές της λιτότητας. Δεν θέλουν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα».

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» προβλέπει ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα μείνει δυσαρεστημένη από την επίσκεψη. Ίσως και οι δύο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι το ταξίδι της καγκελαρίου έχει σκοπό να ικανοποιήσει και τις δύο αντικρουόμενες θέσεις. Όμως αυτό μάλλον δεν γίνεται, σημειώνει.

«Για δυόμιση χρόνια τρέχει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και φαίνεται ότι έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τη βοήθεια με νέα δάνεια και ελπίδα για μελλοντική αποπληρωμή ή θα εγκαταλείψουν τις δανειακές τους αποζημιώσεις. Ή και τα δύο».

Στη συνέχεια το Spiegel αναγάγει σε «μυστήριο» το πώς θα επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα ή τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα επιστρέψει σε βιώσιμο χρέος, στο 120 του ΑΕΠ το 2020.

Με βάση αυτά, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει δυσκολία να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες πριν από τις εκλογές του 2013, ότι πετούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στον άνεμο. Μέχρι το 2014, πάντως, θα έχει γίνει καθαρό αν πρόκειται να δοθεί νέο πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων ή ένα ακόμα κούρεμα. Η τρίτη επιλογή, μια παύση πληρωμών και μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα όλο και πιο ακριβή χρόνο με το χρόνο.

«Έτσι ή αλλιώς, θα πρέπει να υπομείνουμε το κόστος που μας αναλογεί», σημειώνει ο ειδικός του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, Jens Boysen-Hogrefe.

Ρoή Ειδήσεων