ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «πάρε – δώσε» Σαμαρά – Μέρκελ

Το «πάρε – δώσε» Σαμαρά – Μέρκελ

Η στήριξη για δόση και επιμήκυνση και οι απαιτήσεις του Βερολίνου

Οι διάλογοι των δύο ηγετών και οι αμοιβαίες διαβεβαιώσεις

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να μην έφερε στην Αθήνα τα… «δώρα» που ίσως ανέμεναν ορισμένοι στην Αθήνα, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης, επιμήκυνση κλπ, ωστόσο είναι βέβαιο πως και μόνο η επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα αρκεί για να σταλεί μήνυμα στις αγορές, αλλά και στους τροϊκανούς που συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά για λήψη επώδυνων μέτρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» παραπέμποντας ταυτόχρονα στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου για τις μελλοντικές αποφάσεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υπογράμμισε πως η επίσκεψη Μέρκελ αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σπάει τη διεθνή απομόνωση.

Άνγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν ότι «η χώρα βγαίνει από την απομόνωση», στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα σε όσους έπαιξαν ή συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι δυο ηγέτες έθεσαν στο τραπέζι όλα τα θέματα πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως και ζητήματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε τομείς που έχει υποδείξει η Task Force και οι οποίοι ενδιαφέρουν το Βερολίνο: Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορολογικό και Ενέργεια είναι οι σημαντικότεροι εξ’ αυτών με την κ. Μέρκελ να εκφράζει τη βούληση για τόνωση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και παροχή τεχνογνωσίας.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως το καλό κλίμα της συνάντησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είδε για πρώτη φορά ιδίοις όμασι την κατάσταση του ελληνικού προβλήματος, μπορούν να αποφέρουν θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή σε μία συζήτηση για το θέμα της επιμήκυνσης, συμπληρώνοντας ότι όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα-ένα.

Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο τετ-α-τετ μιας ώρας που είχαν εκεί, όπου δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις της κυρίας Μέρκελ προς τον Σαμαρά.

«Ασκείς τον σωστό τρόπο διοίκησης. Είσαι πάνω από όλα τα υπουργεία. Αυτό κάνω κι εγώ» είπε κάποια στιγμή η γερμανίδα καγκελάριος στον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος»

«Θέλω πάντα να ξέρω τι γίνεται με τις οδηγίες που δίνω. Δεν αφήνω ποτέ τα θέματα», της απάντησε ο Πρωθυπουργός.

SOS από επιχειρηματίες

Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες έθεσαν στη γερμανίδα καγκελάριο την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ, δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην τρόικα τη θέση του ΣΕΒ ότι δηλαδή δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, αφού τα ήδη ληφθέντα μέτρα έχουν εξασφαλίσει «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.