ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύουν ζωές από τη δραστική!

ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύουν ζωές από τη δραστική!

Η δραστική περικοπή – χωρίς εξαιρέσεις- της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με το φθηνότερο γενόσημο, χωρίς ελέγχους και σταθερή αγωγή των ασθενών, οδήγησε 9 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν ερώτηση-κραυγή αγωνίας στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση.

Οι ασθενείς καλούνται τώρα να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, αν πραγματικά θέλουν να ζήσουν, πληρώνοντας κάθε χρόνο επιπλέον 1.500-2.000 ευρώ, τη στιγμή που στην πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι και έχουν υποστεί ήδη σειρά «μνημονιακών» μειώσεων στο εισόδημά τους. De facto, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο, αφού θα είναι πρακτικά αδύνατο να βρουν τα απαραίτητα χρήματα.

Εννέα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρώτο τον νεφροπαθή κ. Δημ. Στρατούλη, και τους κ.κ. Ανδρ. Ξανθό, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Χρ. Καραγιαννίδη, Βασ. Κυριακάκη, Κων. Μπάρκα, Μαρία Μπόλαρη, Ι. Σταθά και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, έθεσαν θέμα τουλάχιστον της εξαίρεσης των χρονίως πασχόντων από το μέτρο της χορήγησης του φθηνότερου γενοσήμου φαρμάκου, ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και με μηδενική συμμετοχή όπως προβλέπεται, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ζωές τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της συνταγογράφησης των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς καμία εξαίρεση και τόνισαν ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση, ο γιατρός υποχρεώνεται να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και το αντίστοιχο εμπορικό σκεύασμα της κατηγορίας του, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται με την προβλεπόμενη συμμετοχή ανάλογα με την πάθησή του, αλλά και με τη διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς.

Επεσήμαναν όμως, ότι γενικεύοντας την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι οι χρονίως πάσχοντες από «παθήσεις στενού θεραπευτικού δείκτη», δηλαδή που είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν, γεγονός που δεν επιτρέπει και πολλές αλλαγές γιατί κινδυνεύουν σοβαρά λόγω απορρύθμισης, να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους, από τη μια στιγμή στην άλλη!

Εύθραυστες ισορροπίες, χειρίζονται καθημερινά οι γιατροί των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε περιτοναϊκή κάθαρση, όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου (νεφρού, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων κλπ), οι οποίοι στην κυριολεξία δίνουν μάχη να σταθεροποιήσουν τους ασθενείς τους και να τους κρατούν στη ζωή.

Όταν όμως έρχονται διοικητικές πράξεις να υποκαταστήσουν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές με γενόσημα, που δεν έχουν δοκιμαστεί, δεν έχουν ελεγθεί επαρκώς και για τα οποία έχουν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις, οι 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση κάνει τους ασθενείς αυτούς πειραματόζωα, με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος που θα πρέπει να επιλέγεται κάθε φορά.

Και προσθέτουν πως ειδικά στη μεταμόσχευση, επιτυγχάνονται ύστερα από λεπτούς και συχνά μακροχρόνιους χειρισμούς των θεραπόντων γιατρών, λεπτές ισορροπίες στις οποίες βασίζεται η βιωσιμότητα των μοσχευμάτων. Οι ισορροπίες μάλιστα τονίζουν είναι εξαιρετικά εύθραυστες, λόγω της πολυφαρμακίας, στην οποία οδηγούν τα ισχυρά ανοσοκατασταλτικά που χορηγούνται για να κρατηθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό του ασθενή.

Επιπλέον της αποσταθεροποίησης των ασθενών και της λειτουργίας των μοσχευμάτων – για τους μεταμοσχευμένους-, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως το ενδεχόμενο απόρριψης μοσχεύματος ακυρώνει και προσβάλλει την υπέρτατη ανθρωπιστική αξία της δωρεάς οργάνων. Όσο για τις συνεχείς αλλαγές των ανοσοκατασταλτικών –πάντα με βάση την τιμή τους– θα οδηγήσει σε αναίρεση της εξοικονόμησης που επιδιώκεται, αφού η αποσταθεροποίηση οδηγεί σε νοσηλεία τους ασθενείς, με αποτέλεσμα το κόστος να πολλαπλασιάζεται.

Και για όσους απαντούν ότι οι ασθενείς μπορούν να συμπληρώσουν τη διαφορά από το φθηνότερο γενόσημο μέχρι το φάρμακο που έχει επιλέξει ο θεράπων γιατρός, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν στην ερώτησή τους, ότι πρόκειται για ένα νέο χαράτσι, που καλούνται οι ασθενείς να πληρώσουν. Και δίνουν ενδεικτικά την ετήσια επιβάρυνση των μεταμοσχευμένων ασθενών, την οποία υπολογίζουν μεταξύ 1500-2000 ευρώ, τη στιγμή που μέχρι σήμερα, οι χρονίως πάσχοντες είχαν μηδενική συμμετοχή.

Καταλήγοντας οι βουλευτές, θέτουν θέμα ενός αμείλικτου διλήμματος και μιας αδιέξοδης κατάστασης που εξευτελίζει την ανθρώπινη υπόσταση και καταλύει κάθε ανθρώπινη αξία:

Πόσοι μεταμοσχευμένοι, που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, έχουν τη δυνατότητα μέσα στη «μνημονιακή» περίοδο που διανύουμε να πληρώσουν την παραπάνω διαφορά; Φυσικά η απάντηση είναι «Ελάχιστοι».

Πέραν του συνταγματικού ζητήματος που δημιουργείται, αυτό της ισότητας των πολιτών και της ίσης μεταχείρισής τους από την Πολιτεία..

eg1
eg2