ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της απεργίας των υπαλλήλων της Βουλής

Το παρασκήνιο της απεργίας των υπαλλήλων της Βουλής

Οι φωνές, οι απειλές και το κυνήγι των δημοσιογράφων. Πως κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα η συνεδρίαση.

Ήταν λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα όταν το ήρεμο εκείνη τη στιγμή κλίμα στο εντευκτήριο της Βουλής συνταράσσεται από τις φωνές των εργαζομένων.

Τη συγκεκριμένη ώρα, παραδόξως, η αίθουσα της Ολομέλειας έχει κόσμο.

Τη χαλαρότητα του εντευκτηρίου σπάει εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος της Βουλής, ο οποίος κρατώντας στα χέρια ένα χαρτί απευθύνεται θυμωμένος στους βουλευτές:

«Πάμε σε απεργία», φωνάζει. «Καταργεί το αυτοδιοίκητο της Βουλής».

Αναφέρεται στην τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα συνάδελφοί του αρχίζουν να μαζεύονται μπροστά από την κεντρική πόρτα της Ολομέλειας. Η οργή φουντώνει. Εκτυλίσσεται μια διαμαρτυρία πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Οι φωνές τους φτάνουν μέχρι το προεδρείο της Βουλής που προσπαθεί να αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τα Νέα, κάποιος δείχνει με το δάχτυλο τον Φώτη Κουβέλη. Αμέσως τον κυκλώνουν. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως δεν κάθεται πολύ να ακούσει τα παράπονά τους. Καταφεύγουν στον Τέρενς Κουίκ, που προσφέρει αμέριστη προσοχή και κατανόηση. Δημοσιογράφος του Mega αποπειράται να απαθανατίσει την ιδιότυπη αυτή συγκέντρωση στα μαρμάρινα δάπεδα του Κοινοβουλίου. Ένας υπάλληλος αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του και εκρήγνυται: «Αλήτη! Λαμόγιο! Ρουφιάνεεεε».

Μαζί με άλλους τριάντα συναδέλφους του ορμούν πάνω στον δημοσιογράφο. Τον κυνηγούν στους διαδρόμους. Μετά την καταδίωξη παίρνουν πάλι θέση μάχης, μπροστά στις πόρτες της Ολομέλειας. Οι πιο θερμόαιμοι έχουν ανέβει πάνω στα μαρμάρινα καλύμματα των καλοριφέρ.

«Βγείτε έξω!» φωνάζει μια γυναίκα προς τους βουλευτές, την ώρα που μπροστά από την πόρτα της Ολομέλειας παρατάσσονται αστυνομικοί.

Αναλαμβάνει «δράση» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντάς τους υπαλλήλους ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία. Όλοι σπεύδουν μπροστά στις πλησιέστερες τηλεοπτικές οθόνες για να ακούσουν τι θα πει ο υπουργός Οικονομικών. Στο καφενείο τον ακούν σιωπηλοί. Όταν ο υπουργός ξεστομίζει τη φράση «στάση στον ναό της δημοκρατίας», από το ακροατήριο υψώνεται μια μούντζα.

Η απόσυρση πάντως της τροπολογίας ουδόλως ηρέμησε τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές δεν γλιτώνουν από τα πυρά τους. «Μας στοχοποιήσατε στην κοινωνία. Γιατί δεν λέτε ότι από πέρυσι είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο;» φωνάζουν.