ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή στο Eurogroup για βιωσιμότητα και δόση

Εμπλοκή στο Eurogroup για βιωσιμότητα και δόση

Αγεφύρωτο το χάσμα ΔΝΤ – ΕΕ -Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε – Απογοητευμένος ο Γιουνκέρ -Νέο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου

Χωρίς αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και την εκταμίευση της δόσης, ολοκληρώθηκε λίγο πριν την 06:00 το πρωί η 10ωρη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να βρουν τελικά λύση και όλα πλέον είναι στον αέρα.

Νέα συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου με την ελπίδα να αρθεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωπαίων, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν στο τελικό κομμάτι της συμφωνίας που αφορά στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι «όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί από την Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζει, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρει ακόμα ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν γνωρίζω αν οι πρωθυπουργοί θα θελήσουν να βάλουν το θέμα στην ατζέντα, όπως ξέρετε αυτή θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος με πολύπλοκα ζητήματα», τόνισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπερθεμάτισε σε αυτό το σημείο, επισημαίνοντας ότι εμείς ό, τι είχαμε να κάνουμε, το κάναμε. Δεν υπάρχει εμπλοκή, υπάρχει απλώς η κλασική ευρωπαϊκή καθυστέρηση, τώρα οι εταίροι πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εμπλοκές που οδήγησαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να δώσει χρόνο για να προχωρήσει η συζήτηση μέσω διμερών επαφών.

Η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την Ευρωζώνη και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για εξεύρεση λύσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση Eurogroup: Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα