ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμαντοπούλου: Ιστορικής σημασίας το σημερινό Eurogroup

Διαμαντοπούλου: Ιστορικής σημασίας το σημερινό Eurogroup

Τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκρίνει ως λύση για το ελληνικό ζήτημα η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πρώην υπουργός χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ενοποίησης της Ευρώπης τη συνεδρίαση του σημερινού Εurogroup, τονίζοντας την αναγκαιότητα να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε περίπτωση εξόδου οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ.

«Θεσμικά και πρακτικά θα ήταν αδύνατο και καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Η διαγραφή μέρους του χρέους είναι η πλέον καθαρή λύση. Επειδή όμως είναι γνωστές οι ανυπέρβλητες δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης σε αρκετές χώρες, υπάρχει η επεξεργασμένη εδώ και καιρό πρόταση του Ινστιτούτου Bruegel που με συνδυασμό εργαλείων και μέτρων οδηγεί σε χρέος 100% του ΑΕΠ το 2020», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι το Εurogroup πρέπει να επανέλθει στα θέματα ανάπτυξης, όπως η υλοποίηση του Συμφώνου Ανάπτυξης που αποφασίστηκε τον Ιούνιο και αφορά σε έργα 120 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και επομένως και την Ελλάδα, η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που μετά τη συμφωνία που υπογράψαμε τον Απρίλιο για την υποστήριξη της ρευστότητας στην Ελλάδα, με Ευρωπαϊκές εγγυήσεις, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εκταμίευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.