ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διαθεσιμότητες στο επίκεντρο συνάντησης Μανιτάκη - Ντόλιου

Οι διαθεσιμότητες στο επίκεντρο συνάντησης Μανιτάκη - Ντόλιου

Για την πορεία και τις εξελίξεις στο θέμα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως για τις δυνατότητες της μετακίνησής τους σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν λειτουργικές ανάγκες και όχι μόνο κενές οργανικές θέσεις, ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση ο κ. Ντόλιος ζήτησε την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημοσιοποίηση - προκήρυξη των λειτουργικών αναγκών της κάθε υπηρεσίας, «έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι φυσιολογικές φοβίες όλων όσοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Ο κ. Ντόλιος τόνισε, ότι με την άμεση μετακίνηση των υπαλλήλων που αφορά, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, εξασφαλίζεται η παραμονή τους σε αυτό, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι θα στελεχωθούν καλύτερα υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Επιπλέον, ο κ. Ντόλιος ενημερώθηκε και για το αντικειμενικό σύστημα, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με βάση το οποίο θα γίνει η μετακίνηση - τοποθέτηση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε άλλες θέσεις φορέων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντόλιος επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι οι μετακινήσεις-τοποθετήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα, να συνδεθούν με την ενίσχυση κρίσιμων υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΚΕΠ, Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας κ.α.) καθώς και να γίνουν με γνώμονα τις βιοτικές ανάγκες του κάθε υπάλληλου (τόπος κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση, κλπ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε σχέση με την άρνηση κάποιων υπηρεσιών να αποστείλουν τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με βάση την απογραφή που έχει γίνει και η οποία ενημερώνεται διαρκώς και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα προκειμένου να έχουν όλοι οι προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση, μέσω των υπηρεσιών, για την κατάληψη θέσεων που ανταποκρίνονται σε λειτουργικές ανάγκες. Ακόμη, ο κ. Ντόλιος ενημερώθηκε για την πορεία της συνολικής προσπάθειας διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία «αποτελεί το μείζον ζήτημα για το Δημόσιο και την χώρα αυτή τη στιγμή».