ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;

Ποιο μυστικό κρατά ακλόνητο τον Παπασταύρου στο πλάι του Σαμαρά;

Η εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση Μαργαρίτας Παπανδρέου, τον Μιωνή και το Ισραήλ, τον... άλλο «Mionis» και τη φοροδιαφυγή-μαμούθ, τη Siemens και τη «διαπραγμάτευση» στην Ελβετία

Σίγουρα, ο Σταύρος Παπασταύρου δεν είναι τυχαίος. Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στο μεταπτυχιακό και την υποτροφία στο Harvard (ξέρετε, το αμερικανικό πανεπιστήμιο για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο περήφανος από το γεγονός ότι ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας). Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι απλά ο ένας δικηγόρος (παρ’ Αρείω Πάγω), στον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναθέσει τη διεύθυνση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος. Όπως όλα δείχνουν, είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο άνθρωπος που από συνεργάτης του προκατόχου του στην κεφαλή της ΝΔ, κατάφερε να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στο ρόλο του ως Ελληνα πρωθυπουργού.

samar1

Παρά την αρνητική δημοσιότητα που επανειλημμένα συγκεντρώνει στο πρόσωπό του, ο κ. Παπασταύρου βρίσκει πάντα θέση στο πλάι του κ. Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.

Σημειώστε ότι, σχεδόν πάντα, ο κ. Παπασταύρου δεν βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των φωτογραφιών. Φαίνεται πως προτιμά το background. Πώς αλλιώς θα λειτουργούσε ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών;

Και, παρότι ουδέποτε έγινε γνωστό κάποιο συγκεκριμένο, εντυπωσιακό αποτέλεσμα των projects που αναλαμβάνει να διαχειριστεί, ο κ. Παπασταύρου μένει ακλόνητος στο πλάι του πρωθυπουργού, παρά την αρνητική δημοσιότητα που καταφέρνει κατά καιρούς να συγκεντρώνει και η οποία πλήττει –ασφαλώς- ευθέως το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

samar2

Συνήθως, ο κ. Παπασταύρου προτιμά να κινείται στο περιθώριο. Αυτή είναι μια από τις λίγες φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζεται σε πρώτο πλάνο, δίπλα στον έτερο στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη.

Πλέον πρόσφατο περιστατικό, η εμπλοκή του ονόματός του κ. Παπασταύρου με τη λίστα Λαγκάρντ, την υπόθεση των 500 εκατομμυρίων και της Μαργαρίτας Παπανδρέου που έφεραν στη δημοσιότητα οι εφημερίδες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ΒΗΜΑ την περασμένη Κυριακή.

Όταν, στα τέλη Οκτωβρίου, το περιοδικό HOT DOC δημοσίευσε το όνομα «PAPASTAVROU STAVROS (LAWYER) μεταξύ άλλων 2.058 ονομάτων ως το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, ίσως οι πιο καλόπιστοι να έσπευσαν να σκεφτούν ότι μπορεί και να πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών του πρωθυπουργού. Καλοπιστία στα όρια της αφέλειας, βέβαια, αφού τόσο το ονοματεπώνυμο όσο και η ιδιότητα συμπίπτουν με το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, από την άλλη όμως «είναι ποτέ δυνατόν ο πρωθυπουργός να διατηρεί στο πλάι του έναν άνθρωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ;», θα σκέφτηκαν κάποιοι. Στη συνέχεια, όμως, με δηλώσεις του στο HOT DOC, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής δεν άφησε και πολλές αμφιβολίες ότι πρόκειται για ένα και το αυτό πρόσωπο. Ο κ. Μιωνής, ο οποίος είναι γεννημένος στην Ελλάδα, αλλά από το 2006 ζει και δραστηριοποιείται με έδρα το Τελ Αβίβ (σημειώστε τη λεπτομέρεια αυτή, θα μας χρειαστεί παρακάτω), δήλωσε ότι τόσο η κυρία Μαρία Παντελή –που επίσης εμφανίζεται στη λίστα του HOT DOC- όσο και ο κ. Παπασταύρου ήταν διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων (funds) του και με αυτή τους την ιδιότητα ήταν συνδικαιούχοι σε καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC και όχι με προσωπικά τους κεφάλαια.

Το όνομα Παπασταύρου εμφανίστηκε ξανά, όμως, την περασμένη Κυριακή στην υπόθεση των 500 εκατομμυρίων και την εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος και ο προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης του Σώματος, Ευ. Καραμάνος αναφέρονται στο όνομα της κυρίας Παπανδρέου. Λένε ότι ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας τους είχε αναφέρει προφορικά ότι πίσω από την κατάθεση-μαμούθ στην ελβετική τράπεζα (σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον πλέον παχυλό λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα) κρύβεται η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Μετά το σάλο που ξέσπασε, έσπευσε -και αυτή τη φορά- να παρέμβει με ανακοίνωσή του ο κ. Μιωνής, στην οποία διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση του με την κυρία Παπανδρέου, καλύπτει πλήρως (ξανά) την κυρία Παντελή, αλλά –περιέργως…- αυτή τη φορά δεν αναφέρεται στον κ. Παπασταύρου.

Ας ανακεφαλαιώσουμε. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως τη δημοσίευσε το HOT DOC. Ο επιχειρηματίας –με έδρα το Ισραήλ- κ. Μιωνής σπεύδει να εξηγήσει ότι ο κ. Παπασταύρου διαχειριζόταν αμοιβαία κεφάλαια (funds) ιδιοκτησίας του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά. Όταν έρχεται στη δημοσιότητα η εμπλοκή Μαργαρίτας Παπανδρέου, από τις καταθέσεις των στελεχών του ΣΔΟΕ και τα δημοσιεύματα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Μιωνής και ο συνεργάτης του κ. Παπασταύρου να λειτουργούσαν ως «μπροστινοί» της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Βεβαίως, ο κ. Μιωνής σπεύδει να διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν απομακρύνει από το πλάι του έναν άνθρωπο εις βάρος του οποίου συσσωρεύονται τόσες και τέτοιες κατηγορίες. Γιατί ένας προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει να εμφανιστεί ως ο πιο δεινός υπερασπιστής του κ. Παπασταύρου; «Μα είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», θα πουν κάποιοι. Σωστό. Όμως, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητά από τον χαμηλο-μισθωτό και τον χαμηλο-συνταξιούχο πρωτοφανείς θυσίες, την ώρα που θυσιάζει την ίδια την Υγεία μας για χάρη των δανειστών μας, την ώρα που οι υπουργοί του μας λένε ότι είναι… ευτύχημα να ζεις με μισθό 586 ευρώ, δεν είναι τεράστια πρόκληση το δεξί χέρι του πρωθυπουργού να εμπλέκεται κάθε δυο και τρεις με τη λίστα Λαγκάρντ, με ύποπτα κεφάλαια, με ισραηλινές εταιρείες και, τελικά, με ιλιγγιώδη ποσά, όπως τα 500 εκατομμύρια; Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια;

(Και, παρεμπιπτόντως, ποια η προσωπική εμπλοκή Χατζηδάκη με το θέμα;).

Με πρωτοφανή ζήλο και σε ρόλο... συνηγόρου υποστήριξε τον Σταύρο Παπασταύρου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή "Ανατροπή" την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Παπασταύρου δεν έχει καμία εμπλοκή με τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζοντας τον με πάθος. Δείτε το βίντεο.

Ο «ΑΛΛΟΣ» MIONIS ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ποιος είναι, όμως, ο συνεργάτης του κ. Παπασταύρου, ο κ. Μιωνής που διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια –όλα νόμιμα, όπως σπεύδει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει- από το Τελ Αβίβ, αφού το 2006 εγκατέλειψε την Ελλάδα; Ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει τόσο στενή σχέση με τον έμπιστο του Αντώνη Σαμαρά που τον όρισε συνδικαιούχο σε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιλιγγιώδη ποσά στην Ελβετία;

Είναι ποτέ δυνατόν να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, τον Sabby Mionis, ο οποίος αναζητείται για τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής από την αμερικανική εφορία (IRS), ύψους –τότε- 1 εκατ. δολ.; ‘Η θα μας πουν, πάλι, ότι πρόκειται για συνωνυμία; Διότι το όνομα Mionis το ανακαλύπτουμε σε έγγραφο του IRS που καταγράφει την υπόθεση φοροδιαφυγής υπ’ αριθμ. 319327706, με ημερομηνία 29.6.2006 και ύψος 957.502 δολ. Σημειώστε ότι, προφανώς, το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε (με τόκους και πρόστιμα). Σημειώστε, επίσης, την χρονολογία. Το 2006 ήταν που ο «άλλος» Μιωνής εγκατέλειψε την Ελλάδα και κατέφυγε στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο «άλλος» Μιωνής έπαψε να είναι διαχειριστής των επίμαχων funds (που μεταβιβάστηκαν στην ελβετική τράπεζα EFG) λιγότερο από ένα μήνα αφού στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση της τεράστιας φοροδιαφυγής κατά του Mionis στις ΗΠΑ…

pdf

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ

Μάλιστα, δεν είναι καν η πρώτη φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες που εκθέτουν τον κ. Παπασταύρου. Συγκεκριμένα, ο έμπιστος του Αντώνη Σαμαρά φέρεται να μην έχει προνομιακές σχέσεις μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με τη Γερμανία. Συγκεκριμένοι διαδικτυακοί τόποι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πληροφορίες για απευθείας επικοινωνία του κ. Παπασταύρου με υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, οι οποίοι εκ της θέσεώς τους είχαν επαφή με τον διαβόητο Μιχάλη Χριστοφοράκο ο οποίος οργάνωνε επί χρόνια το σύστημα διανομής γερμανικής μίζας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Με τη διασύνδεση του αυτή, επιχειρούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα να εξηγήσουν και το γεγονός ότι, παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Παπασταύρου μένει στο απυρόβλητο. Αναρωτιούνται, δηλαδή, μήπως οι επαφές του με τους Γερμανούς του έχουν προσφέρει πρόσβαση σε πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα, οι οποίες τον καθιστούν ακλόνητο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ;

Δε φτάνει που ο κ. Παπασταύρου είναι πάντοτε στο πλάι του Αντώνη Σαμαρά (παρών στο γεύμα με τον Γιούνκερ, παρών στο γεύμα με τον Μπαρόζο, παρών –παλιότερα- στη Μασσαλία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πανταχού παρών…). Είναι χαρακτηριστικό και πολύ εντυπωσιακό –για όποιον ξέρει να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές- ότι ο κ. Παπασταύρου αναλαμβάνει στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, ένα ρόλο που συχνά υπερπηδά (από το περιθώριο, πάντα, και χωρίς φανφάρες) ακόμη και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, τα δημοσιεύματα της εποχής της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, «αναθέτουν» στον διευθυντή της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ ρόλο απευθείας συνομιλητή της γερμανικής κυβέρνησης! Ακούγεται απίστευτο, αλλά ο κ. Παπασταύρου ανέλαβε να παραδώσει στη Γερμανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Εμιλι Χάμπερ, τη «συντονίστρια της ελληνο-γερμανικής εταιρικής (!) σχέσης» το φάκελο με τους 10 τομείς της ελληνικής οικονομίας τους οποίους θα αναλάβουν να εποπτεύουν οι Γερμανοί! Πρόσχημά τους, η δήθεν προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση της ανάπτυξης. Πραγματικό τους ενδιαφέρον η εγκατάσταση γερμανικών συμφερόντων τα οποία θα θησαυρίζουν εις βάρος των Ελλήνων. Προξενεί, δε, εντύπωση ότι –στη διαδικασία αυτή, της πλήρους εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας στους Γερμανούς και τις εταιρείες τους- παρακάμφθηκαν εξ ολοκλήρου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί και η δουλειά προωθήθηκε εξωθεσμικά, μέσω του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου. Ποιοι ήταν, όμως, οι τομείς ενδιαφέροντος των Γερμανών; Υγεία, Τράπεζες, Ασφάλεια, Τουρισμός, Τεχνολογία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εργασιακά, Διμερείς Επισκέψεις, Παιδεία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για στάσου μισό λεπτό, όμως. Πρώτη-πρώτη η Υγεία… Δε μας κάνει εντύπωση, βέβαια, γιατί το newsbomb.gr έχει πρώτο αποκαλύψει ότι η Μέρκελ μας επέβαλε την καταστροφική ρύθμιση της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, που κόβει χρόνια από τις ζωές μας και καταδικάζει σε θάνατο ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, για να θησαυρίσουν οι γερμανικές και ισραηλινές πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι η διαπίστωση ότι καίριο ρόλο στην όλη υπόθεση εμφανίζεται να έχει και ο κ. Παπασταύρου με τις ομολογημένες σχέσεις με το Ισραήλ…

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με ισχυρισμούς άλλων δημοσιευμάτων που έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου, ο κ. Παπασταύρου είχε εμπλοκή και στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες και να διερευνήσει κατά πόσον οι καταθέσεις τους είναι προϊόντα φοροδιαφυγής. Μια τέτοια συμφωνία, σε συνδυασμό με τη λίστα Λαγκάρντ, θα ήταν ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του ΣΔΟΕ. Όμως, η λίστα «χάθηκε» και η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, αφού –όπως δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, που είχε μεταβεί στην Ελβετία στις αρχές Σεπτεμβρίου για τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές- η Βέρνη θεωρεί τα CDs με ονόματα καταθετών ως προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπείας και αρνείται να συνεργαστεί. Σύμφωνα, όμως, με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Μαυραγάνης δεν είχε ταξιδέψει μόνος του στην Ελβετία. Συνοδευόταν από τον κ. Παπασταύρου. Δηλαδή, αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, στείλαμε τον άνθρωπο που περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ να πείσει τους Ελβετούς να μας δώσουν στοιχεία με βάση τη λίστα Λαγκάρντ!

Και, αναρωτιέται ακόμη και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής: είναι δυνατόν ο Αντώνης Σαμαράς να γνώριζε την εμπλοκή Παπασταύρου στη λίστα (που ακόμη τότε δεν είχε δημοσιοποιηθεί) και να τον έστειλε στην Ελβετία; Από την άλλη, είναι δυνατόν ο κ. Παπασταύρου να μην ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, του οποίου είναι στενότατος συνεργάτης, για το προφανές ασυμβίβαστο; Και, όπως και να έγινε τελικά, για τα συμφέροντα ποιου διαπραγματεύθηκε ο κ. Παπασταύρου στην Ελβετία;

Όλα αυτά τα ερωτήματα ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Και, βέβαια, το πιο επιτακτικό όλων είναι: Ποιο είναι αυτό το μυστικό πίσω από τον κ. Παπασταύρου, που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να τον κρατά στο πλάι του;

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Ο συνεταίρος του κ. Παπασταύρου και η λίστα φωτιά