ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδεις συσκέψεις για Ανάπτυξη και επόμενη δόση

Πυρετώδεις συσκέψεις για Ανάπτυξη και επόμενη δόση

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά -

Οι δράσεις και τα προαπαιτούμενα για το πρώτο τρίμηνο του 2013

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου καθώς και το πρόγραμμα των δράσεων και των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 13:00, το «παρών» θα δώσουν αρκετοί υπουργοί και γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του Eurogroup του Ιανουαρίου, αλλά και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το φορολογικό το οποίο στην συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες προκειμένου να το εγκρίνουν και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.

Στόχος της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπου ευελπιστεί να λάβει άλλα 2,8 δισ. ευρώ, είναι ακόμη να βάλει σε… «τάξη» τις δαπάνες κάθε κυβερνητικού τομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Το «μάτι» των τροϊκανών φυσικά θα είναι από πάνω μας και μάλιστα θα κάνουν και ποδαρινό στις 3 Ιανουαρίου για να ελέγξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.