ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς προκαταρκτική εξέταση για τη λίστα Λαγκάρντ

Προς προκαταρκτική εξέταση για τη λίστα Λαγκάρντ

Στην υποβολή αιτήματος για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, συμφωνούν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται η πρότασή τους να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ καθώς σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από τη λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ενώ σύμφωνο φαίνεται ότι είναι και το ΠΑΣΟΚ, εκτός του οποίου τέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Αξιοποίηση όλων των νομικών δυνατοτήτων που δίνονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προανήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ επανέλαβαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Από την πλευρά του το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες και τάχθηκε «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά τα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της λίστας και τονίζει ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα» της υπόθεσης.

Σημειώνεται πως η Βουλή μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η δικογραφία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Οι κωλοτούμπες κάποιων ΜΜΕ…και οι ευθύνες του ΓΑΠ!

Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»