ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Πολιτικό θρίλερ το φορολογικό σκάνδαλο στην Αθήνα

DW: Πολιτικό θρίλερ το φορολογικό σκάνδαλο στην Αθήνα

«Πώς είναι δυνατόν να εξαφανίστηκαν, έτσι απλά, δεδομένα για εκατοντάδες έλληνες φοροφυγάδες»; Αυτή η ερώτηση θα απασχολήσει επιτροπή της ελληνικής βουλής.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου», γράφει ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

«Στο σκάνδαλο για την συγκάλυψη τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων υπόπτων φοροφυγάδων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αναγκαστεί να καταθέσει σε προκαταρκτική επιτροπή της βουλής. Ο λόγος; Κατηγορείται για την απαλοιφή ονομάτων συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ.

Το σκάνδαλο έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Η λίστα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, αλλά επανεμφανίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο όταν ο δημοσιογράφος δημοσίευσε μια δεύτερη εκδοχή, προκαλώντας πολιτικό τσουνάμι στην Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οταν ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία αποδείχθηκε ότι είχαν διαγραφεί τα ονόματα τριών συγγενών του πρώην υπουργού. Ο Παπακωνσταντίνου αρνείται τις κατηγορίες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι είναι θύμα συνωμοσίας. «Φυσικά η κυβερνητική σταθερότητα είναι πιο αναγκαία τώρα παρά ποτέ. Το ξέρω αυτό. Αλλά δεν θέλω να πάω στη φυλακή για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση», συνεχίζει.

«Ο Παπακωνσταντίνου έχει αφήσει επανειλημμένως να εννοηθεί ότι ο διάδοχός του, και νυν επικεφαλής του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μπορεί να είναι πίσω από την αλλοίωση των στοιχείων προκειμένου να σωθεί από την πρώτη γραμμή του πυρός. Ο Βενιζέλος διέγραψε τον Παπακωνσταντίνου από το κόμμα, όταν έγινε γνωστή η νόθευση της λίστας», τονίζει και συμπληρώνει:

«Τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Παπακωνσταντίνου έδωσε το αρχείο στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, ο οποίος στη συνέχεια, ισχυρίζονται, το παρέδωσε στον νέο υπουργό Οικονομικών Βενιζέλο, το 2011. Και οι τρεις αρνούνται ότι έφτιαξαν αντίγραφο της λίστας, ή ότι την αλλοίωσαν. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός φέρθηκε με απερισκεψία. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στην ελληνική πολιτική, που οδηγείται στο χάος, επειδή δεν λειτουργούν όπως πρέπει οι θεσμοί», σχολιάζει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Και καταλήγει: «Το σκάνδαλο έχει δώσει στην Αριστερά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση. Η συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ γίνει όλο και πιο μυστηριώδης. Στα ελληνικά ΜΜΕ οργιάζουν οι φήμες ότι υπάρχει ένα άλλο στικ USB με περισσότερα φορολογικά δεδομένα που λέγεται ότι προέρχονται από την πρωτότυπη λίστα, ανάμεσά τους ένας κατάλογος με Ελληνες που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο, και ένα αρχείο με περισσότερους από 50.000 κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης χρέους φέρονται ότι έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισεκατομμύρια ευρώ».