ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση ανεξάρτητων βουλευτών για σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Πρόταση ανεξάρτητων βουλευτών για σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Σε μία ανοιχτή πρόταση προς όλους τους συναδέλφους τους στη Βουλή προχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης και Θεόδωρος Παραστατίδης, ζητώντας να συσταθεί Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την λίστα Λαγκάρντ, αποτελούμενο από δικαστές, όπως παρέχει τη δυνατότητα αυτή η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει: «Για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει σημαντικές αποκλίσεις σε μια διαδικασία νομικής και όχι πολιτικής φύσης. Συνεπώς επιβάλλεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, που παρέχει ο νόμος, προκειμένου να λάβει ο κάθε βουλευτής την απόφασή του με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει το άρθρο 2 του Νόμου 3961-119 (ΦΕΚ 97Α΄), σύμφωνα με το οποίο:

1. Η πρόταση για άσκηση της ποινικής δίωξης υποβάλλεται από τριάντα

τουλάχιστον βουλευτές, με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν, διαφορετικά είναι απαράδεκτη.

2. Η Βουλή, αφού υποβληθεί το ανωτέρω αίτημα στο Προεδρείο, με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να αναθέτει σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητας αυτών. Το γνωμοδοτικό συμβούλιο αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται, με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Νόμος αυτός υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο ακριβώς για τις περιπτώσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ. Στις περιπτώσεις αυτές, κατά τις οποίες οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν ως δικαστικοί λειτουργοί και όχι ως πολιτικά πρόσωπα, ο νομοθέτης προβλέπει την δυνατότητα γνωμοδότησης από ανεξάρτητους δικαστικούς. Θα ήταν ατόπημα να μην αξιοποιηθεί από τη Βουλή η δυνατότητα αυτή. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στις 2 δικογραφίες που έχουν κατατεθεί στη βουλή, θα συμβάλει, αμερόληπτα και υπεύθυνα, στην επιλογή που θα κάνει η Βουλή για τα πρόσωπα και τις ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν στην προκαταρκτική διαδικασία. Προτείνουμε σε όλους τους συνάδελφους βουλευτές να υπογράψουν το αίτημα αυτό με σκοπό να συλλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές για την κατάθεση στην Ολομέλεια της πρότασης σύστασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου .

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2012

Βουδούρης Οδυσσέας

Κασαπίδης Γιώργος

Μουτσινάς Πάρις

Παραστατίδης Θεόδωρος»