ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφίρροπο «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Κλείνει η ψαλίδα

Αμφίρροπο «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Κλείνει η ψαλίδα

Σκληρό και αμφίρροπο «ντέρμπι» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Η ΝΔ χάνει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με το Σεπτέμβριο (από 19,6% σε 18,7%), το ΠΑΣΟΚ δύο μονάδες (από 7,3% σε 5,2&) και η ΔΗΜΑΡ μία (από 4,8% σε 3,8%).

Τις απώλειες που καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου δεν τις καρπώνεται κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε η αξιωματική, που εμφανίζεται κι αυτή με απώλεια δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 31,6% έναντι 27,2% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3,6%.

Χαρακτηριστικά είναι και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στο ερώτημα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝ.ΕΛΛ και το ΚΚΕ, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν ξεπερνούν το 0,5%.

Ειδικότερα, πρώτο κόμμα με 18,8% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη θέση με 18,7% η ΝΔ και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8% και το ΚΚΕ με 3,6%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η απάντηση είναι ο «κανένας», ο οποίος συγκεντρώνει το 45%.

Ο Α. Σαμαράς προηγείται στην κλίμακα με ποσοστό 21,2% και ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 11,6%. Ο Π. Καμμένος προηγείται του Β. Βενιζέλου (5,2% έναντι 4,3), ενώ ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στο 3,6%. Ο Ν. Μιχαλολιάκος υπερτερεί της Αλέκας Παπαρήγα (2,8% έναντι 0,8%).

Όσο για το ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το «κανένα» κερδίζει και πάλι όλα τα κόμματα, καθώς το 58,2% θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ικανός να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό ζήτημα. Ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται το κυβερνητικό κόμμα με 10,8%, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύεται το 10,5%.

Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (σχεδόν δύο στους τρεις), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ντέρμπι μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με μόλις 0,1%.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 18,8% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 18,7%, η Χρυσή Αυγή με 7,2% το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, το ΚΚΕ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,2%.

Επίσης, ποσοστό 4,4% συγκεντρώνουν τα άλλα κόμματα, 10,2% Άκυρο – Λευκό, ενώ 14,8% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως δεν θα ψηφίσουν. Αναποφάσιστο δηλώνει το 6,8%.