ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάθεση 18.450 ευρώ με σφραγίδα ΔΗΜΑΡ

Ανάθεση 18.450 ευρώ με σφραγίδα ΔΗΜΑΡ

Ο ειδικός γραμματέας Αθ. Θεοχαρόπουλος προσέλαβε τώρα δικηγόρο για 7ετές πρόγραμμα που λήγει φέτος, χωρίς καν να διευκρινίζονται οι διαδικασίες επιλογής!

Φαίνεται πως η «υπεύθυνη Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη και της Δημ.Αρ. πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στις πρακτικές διακυβέρνησης που εφάρμοσαν όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οδηγώντας τη χώρα στη σημερινή της κατάντια. Πρακτικές, που –σε μεγάλο βαθμό- συνοψίζονται σε τέσσερις λέξεις: Τα Δικά Μας Παιδιά.

Το τελευταίο άκρως ενδιαφέρον περιστατικό εκπορεύεται από τον ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά και απολαμβάνει αυτό που ονομάζουν «αυτοτελείς αρμοδιότητες». Δεν είναι, δηλαδή, υποχρεωμένος να περνάει τις αποφάσεις του από τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Τι έκανε, λοιπόν, ο κ. Θεοχαρόπουλος; Όπως διαβάζουμε στη με αριθμό πρωτοκόλλου 5721/28.12.12 απόφασή του, προσλαμβάνει τη δικηγόρο Αθηνών κυρία Ευαγγελία Ν. Τσικαλάκη για να παρέχει νομικές υπηρεσίες στις ειδικές υπηρεσίες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Αμοιβή της; Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 18.450 ευρώ! Τι θα κάνει η κυρία Τσικαλάκη; Δεν ξέρουμε αν, όντως, η πρόσληψή της θα λύσει την «άμεση ανάγκη» στην οποία αναφέρεται ο κ. Θεοχαρόπουλος, «προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των Ειδικών Υπηρεσιών, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ», εκείνο που ξέρουμε είναι ότι στην απόφαση του ειδικού γραμματέα τα καθήκοντά της περιγράφονται ως εξής: νομική υποστήριξη έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών για τους άξονες του ΠΑΑ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΑΑ. «Εφόσον κρίνεται απαραίτητο»... Ενδιαφέρουσα διατύπωση!

Άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Η κυρία Τσικαλάκη θα πάρει 18.450 ευρώ για να υποστηρίξει νομικά –από τις 28/12/12- ένα πρόγραμμα που «τρέχει» από το 2007 και ολοκληρώνεται το 2013! Με άλλα λόγια, η νέα δικηγόρος που επέλεξε ο κ. Θεοχαρόπουλος θα αμειφθεί με περισσότερα από 1.500 ευρώ το μήνα για μια δουλειά που προφανώς δεν είναι πλήρους απασχόλησης, την ώρα που η κυβέρνηση την οποία στηρίζει η Δημ.Αρ. (του κ. Θεοχαρόπουλου) καλεί τους Ελληνες να δουλέψουν για 400 ευρώ (πάλι καλά, θα μου πείτε: ο κ. Δούκας πρότεινε –στα σοβαρά, δυστυχώς...- να δουλεύουν τσάμπα!). Κι αυτό, αν δεν είναι, τελικά, και μικρότερος ο χρόνος του έργου που αναλαμβάνει η κυρία Τσικαλάκη, αφού αυτό δε διευκρινίζεται καν στην απόφαση, η οποία αρκείται να αναφέρει ότι «Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί με τη σύνταξη από την αρμόδια επιτροπή πρωτοκόλλου οριστικής και ποιοτικής παραλαβής». Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η αρμόδια επιτροπή έχει την τυπική δυνατότητα να κρίνει ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα με... μηνιάτικο 18.450 ευρώ!

Επιπλέον ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση του ειδικού γραμματέα αφορά στο πώς ακριβώς επελέγη η κυρία Τσικαλάκη. Ασφαλώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε το νομικό της υπόβαθρο και τις ικανότητές της. Από την άλλη, όμως, δε θα πρέπει να είναι γνωστή και διάφανη η διαδικασία με την οποία προτιμήθηκε η συγκεκριμένη δικηγόρος από εκατοντάδες άλλους εξίσου ικανούς –ή και, ενδεχομένως, ικανότερους- συναδέλφους της; Διότι η απευθείας ανάθεση ενός έργου 18.450 ευρώ με την υπογραφή του κ. Θεοχαρόπουλου παραπέμπει ακριβώς στις πρακτικές στις οποίες αναφερθήκαμε στην εισαγωγή του ρεπορτάζ και ήταν αυτές που κατέστρεψαν τη χώρα.

Αλήθεια ο υπουργός, ο κ. Τσαυτάρης, τα έχει υπόψη του αυτά; Γιατί οι πηγές του newsbomb.gr λένε ότι δε γνωρίζει τίποτα, λόγω ακριβώς της «αυτοτελούς αρμοδιότητας» του κ. Θεοχαρόπουλου. Μήπως, τώρα που τα πληροφορείται από το newsbomb.gr πρέπει ο κ. Τσαυτάρης να παρέμβει και να βάλει τον ειδικό γραμματέα στη θέση του;