Νέα δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ για το «mea culpa» στην Ελλάδα!

Newsroom Newsroom

Νέα δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ για το «mea culpa» στην Ελλάδα!

Άλλη μία «βόμβα» ειλικρίνειας από το ΔΝΤ έσκασε από την Αμερική με την δημόσια παραδοχή δια στόματος του εκπροσώπου του Ταμείου κ. Ράις, ότι «έκαναν λάθος» στην Ελλάδα!

Μόνο που το ....«λάθος» κόστισε σε περίπου 4.000 ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας που αυτοκτόνησαν, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και αστέγους και σε ατελείωτη απόγνωση...

Η ελληνική κυβέρνηση για πολλοστή φορά όμως ποιεί τη νήσσαν και προσποιείται πως δεν ακούει σαν να είναι μνημονιακότερη του ίδιου του ΔΝΤ! ...Που είναι ο κατά τα άλλα οπαδός της «παγκοσμιοποίησης δίχως όρια», λαλίστατος «Τσάρος» της Οικονομίας μας κ. Γιάννης Στουρνάρας να απαντήσει στην καθαιμαγμένη ελληνική κοινωνία... τι θα κάνει τώρα που ...προέκυψε το «λαθάκι»; Πως θα χειριστούν από εδώ και εμπρός το πρόγραμμα και πως τον κ. Τόμσεν την κα. Μέρκελ και την υπόλοιπη «παρέα» της ...«αλληλεγγύης»;

Συγκεκριμένα, η ερώτηση που υπεβλήθη στον κ. Ράις σήμερα από τον Μιχάλη Ιγνατίου είχε ως εξής: «Στις 3 Ιανουαρίου, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέδωσε έκθεση με τον Ντάνιελ Λι και σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτό που έγραψε είναι ένα καταπληκτικό mea culpa και ότι η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι «κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη». Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ, επειδή ο κ. Μπλανσάρ είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος εδώ στο ΔΝΤ;»,

ο κ. Ράις απάντησε καταρχάς ως εξής: «Έχεις δίκιο», σημειώνοντας, ότι «τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσον και η κ. Λαγκάρντ έχουν μιλήσει εκτενώς γι' αυτό το θέμα. Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας -όπως επισήμανε-, τονίζοντας ότι δεν είχαν συνυπολογίσει την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες και ήταν διαφορετικές, εμείς κινηθήκαμε όσο γρήγορα μπορούσαμε» - δήλωσε ο κ. Ράις -, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα».

Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κάποια μαθηματική παλινδρόμηση που με μηχανιστικό τρόπο καθορίζει την δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα. Και σε κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ υγιές πράγμα που το ΔΝΤ και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ήταν απολύτως διαφανείς για το πώς έγινε αυτό, για το συνολικό πλαίσιο, κι αυτή είναι η βάση που θέλουμε να προχωρήσουμε. Επομένως, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έχει προσαρμοστεί σε συνεχή βάση από το 2010», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε στη συνέχεια, ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποστολή κλιμακίου της τρόικας για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. «Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών», όπως ανέφερε ο κ. Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους»...σαν να μην είχε προηγηθεί η δημόσια παραδοχή του για το «λάθος» του ΔΝΤ!

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Κύπρο, κ. Ράις τόνισε ότι οι διεθνείς δανειστές εργάζονται για να υπάρξει «βιώσιμη λύση», σημειώνοντας ότι «οι Αρχές της χώρας είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους μέσα από την εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους», όπως δήλωσε. Επίσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι πιθανό να προχωρήσει μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση στην έδρα του ΔΝΤ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, ο κ. Ράις επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου μετά τη συνάντηση ότι είχαν μια «εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση» για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Διαλύσαμε από λάθος υπολογισμούς Ελλάδα και Πορτογαλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved