ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Η υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών.


Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.

Η διαδικασία θα γίνει ενώπιον του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στην τελετή υπογραφής θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία TAP, δηλαδή της ελβετικής Axpo, της νορβηγικής Statoil και της γερμανικής EON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Σαχ Ντενίζ II, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τρίτων χωρών.