ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Στουρνάρας και οι απολύσεις στο Δημόσιο

Ο Γ. Στουρνάρας και οι απολύσεις στο Δημόσιο

«Είπαμε όχι, ό,τι έχουμε πει ισχύει», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα γίνουν απολύσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό, κάτι που αρνήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Παράλληλα, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται εντός χρονοδιαγράμματος. Εντός του μηνός θα έχουμε τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων, δήλωσε μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, και διευκρίνισε για τη διαδικασία της αξιολόγησης ότι έχουν απομείνει τέσσερα υπουργεία. Συνολικά έχουν περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης 12 εκθέσεις αξιολόγησης, εγκρίθηκαν οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που συνοδεύουν αυτές τις εκθέσεις αξιολόγησης και τώρα, σημείωσε, περνάμε στη δεύτερη φάση υλοποίησης όσων προβλέπονται, με σαφή περιγραφή των θέσεων, αρμοδιοτήτων, και διαδικασιών για κάθε υπουργείο.

«Έχουμε επιτελέσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για τη διοικητική μεταρρύθμιση», αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία της Τask Force, τόνισε ο υπουργός και έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα για τη ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. «Προχωράμε όπως είχαμε σχεδιάσει για να ανθίσει η διοικητική μεταρρύθμιση στον τόπο μας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μανιτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και χθες αρνήθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας πως επίκεινται απολύσεις στο Δημόσιο, ύστερα από τον θόρυβο που προκάλεσαν δηλώσεις αξιωματούχου από το EuroWorking group για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τα σαφή υπονοούμενα του ΔΝΤ, πως αν το πρόγραμμα παρουσιάσει αποκλίσεις όλα θα ήταν ανοιχτά, όπως περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο.

Πρόσθετα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τώρα μπορεί να αρνείται κάθετα το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ωστόσο πριν μερικές ημέρες παραδέχθηκε δημόσια ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό, όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο».

Σε αυτό το σημείο εμείς να υπενθυμίσουμε και πάλι απλά το γνώριμο πλέον «παιχνίδι» της διελκυστίνδας με την Τρόικα και την κυβέρνηση, όταν ακούγεται κάτι, όπου στην αρχή ξεκινούν οι διαρροές στον Τύπο, μετά οι διαψεύσεις και ύστερα οι δήθεν «κακή» Τρόικα που επιβάλλει κάτι και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει τίποτε άλλο, παρά να υπακούσει.

Νωρίτερα, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο επανέλαβε με τον πλέον σαφή τρόπο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου».

Για κοροϊδία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια και να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 δεν είναι κάτι καινούριο. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στις απολύσεις αυτές με την τρόικα και σχεδίαζε τον ακρωτηριασμό του κράτους με τις μετακινήσεις, τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που υποκριτικά μιλούσε για «κόκκινες γραμμές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν έχουν καμία αξία», υποστήριξε με τη σειρά του το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να απαντήσει στα διλήμματα που θέτουν εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ -απολύσεις ή επιβολή νέων φόρων, πληρωμή των εξοντωτικών φόρων ή νέα μείωση μισθών- με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους και του φιλομονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο από τις Βρυξέλλες για τις απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων

Βρυξέλλες-ΔΝΤ: Δηλώσεις και «μαζέματα» για απολύσεις στο Δημόσιο

Στουρνάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο