Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα γεγονότα της Ιερισσού

Newsroom Newsroom

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα γεγονότα της Ιερισσού

Στα επεισόδια της Ιερισσού αναφέρθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η ΝΔ επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει «καθεστώς ανομίας σε κανένα σημείο». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ από την περιοχή. Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών ζήτησε η ΔΗΜΑΡ. Την έκπληξή του για το πώς βρίσκονται «πτέρυγες της Βουλής και συντάσσονται με την παρεμπόδιση των ανακριτικών ενεργειών» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, σχετικά με τις αναφορές στα επεισόδια της Ιερισσού.

«Δεν είχαμε διαδήλωση για την επένδυση αλλά μια αστυνομική ενέργεια που κατέτεινε στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να αποκαλύψουν τους ενόχους κακουργηματικών πράξεων», είπε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει καθεστώς ανομίας σε κανένα σημείο». Απρόκλητη χαρακτήρισε την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, θεωρώντας πως αυτή «είχε στόχο να φοβίσει τους κατοίκους που αντιδρούν για την υποβάθμιση της περιοχής τους». «Αυτή τη στιγμή 4 με 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει την πόλη και οι κάτοικοι αισθάνονται ελεύθεροι-πολιορκημένοι. Μπορούσατε να κάνετε τις έρευνες με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Αποστόλου.

«Οι κάτοικοι της Ιερισσού δεν είναι ούτε κακοποιά στοιχεία ούτε τρομοκράτες. Εδώ και πάνω από 10 μέρες η αστυνομία έκανε προσαγωγές. Καλά τις έκανε αλλά και εκεί έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο διότι δεν εξηγούσε στις οικογένειες τι και πώς έμπαινε μέσα στα σπίτια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Δριβελέγκας που υπογράμμισε πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα με ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη λύση θα δώσει ένα τοπικό δημοψήφισμα. «Κανείς δεν αρνείται ότι η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Αλλά όχι να φθάνουμε και στο σημείο να κάνουμε έρευνα στα σπίτια και να παίρνουμε μαθητές και μαθήτριες 15χρονες. Δεν είναι αυτό έρευνα. Χωριστήκαμε σε πράσινους και βένετους», είπε ο κ. Δριβελέγκας και εξέφρασε φόβους ότι θα θρηνήσουμε και θύματα.

«Όφειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να είναι εδώ. Θα έπρεπε οι ανακριτικές αρχές να κάνουν ό,τι έκαναν με τους υπόπτους της Μαρφίν. Τους έστειλαν κλήση και πήγαν στον ανακριτή. Γιατί εδώ δεν μπορούσαν να γίνουν ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι ανακριτικές πράξεις, να τηρηθεί το Σύνταγμα και να αποδοθεί δικαιοσύνη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Αν θέλατε να επιβάλλετε το νόμο και την τάξη θα μπορούσατε να ενεργήσετε με διαφορετικό τρόπο. Τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλετε να τηρήσετε το νόμο να πετάξετε την τρόικα που είναι παράνομα μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και παίρνει στοιχεία και από το υπουργείο Άμυνας», είπε ο κ. Μαριάς και κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ μετατρέπονται σε στρατό κατοχής τα ΜΑΤ στην περιοχή.

Να ανακαλέσει κάλεσε τον κ. Μαριά, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μανούσος Βολουδάκης, παρατηρώντας ότι «έχει χαθεί το μέτρο» και ότι «δεν θα γίνει ανεκτό ό,τι πάει να καταστήσει την κοινωνία ζούγκλα». «Είναι αυτονόητη η καταδίκη όσων παρεμποδίζουν ανακριτικές πράξεις και το ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης παρατηρώντας πάντως «πως είναι άλλο να πας να κάνεις έρευνα τη νύχτα που κοιμούνται τα παιδιά στο σπίτι».

Όταν, εκτελώντας τα ανακριτικά σου καθήκοντα, χρησιμοποιείς μέτρα υπέρτερα, τότε το πράγμα αρχίζει να στραβώνει, είπε επίσης και προσέθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή στον υπουργό αποσύρατε τα ΜΑΤ από εκεί. Ευχή μόνο μπορούμε να διατυπώσουμε. Εμείς σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών». «Χαίρομαι που οι τόνοι είναι διαφορετικοί και υπάρχει μια αναδίπλωση της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης προσέθεσε όμως ότι συνεχίζει να υποτιμάται η παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών. Για δε τις αναφορές σε προσαγωγές ανηλίκων, ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι και οι ανήλικοι διαπράττουν αδικήματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «τη δουλειά της δικαιοσύνης και της αστυνομίας δεν θα την κάνει το κοινοβούλιο. Για να γίνονται προανακριτικές πράξεις δεν θα ζητείται άδεια από τους πολίτες, δεν θα γίνεται τέτοιου είδους διαπραγμάτευση και δεν θα μπαίνουν μεσολαβητές οι βουλευτές». Για την πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος που διατυπώθηκε από τον κ. Δριβελέγκα, είπε πως «ο χρυσός δεν είναι της Ιερισσού, είναι της Ελλάδας. Η Ιερισσός θα πάρει αντισταθμιστικά και έως εκεί». «Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντα θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που υπερασπίζονται το αύριο του τόπου τους», σχολίασε ο Ε. Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δούμε αν το Ελ Ντοράντο έρχεται μέσα από το χρυσό», είπε ο κ. Δριβελέγκας και προσέθεσε ότι «ο χρυσός είναι ασφαλώς της χώρας αλλά πρωτίστως είναι της περιοχής και της κοινωνίας της Χαλκιδικής και καλά θα κάνουν κάποιοι να μας επιτρέψουν και εμάς να έχουμε άποψη για τον τόπο». Αλλά και ο κ. Μαριάς, σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Βορίδης για την προστασία των προανακριτικών πράξεων, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Μαρφίν που υπήρχε ανακριτική πράξη, εστάλησαν κλήσεις. Προειδοποίησε δε ότι τέτοια φαινόμενα πυροδοτούν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved