ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξοφλήσεις στην υγεία ως τον Ιούνιο

Εξοφλήσεις στην υγεία ως τον Ιούνιο

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τρόικας Ματίας Μόρς είχε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η εξόφληση όλων των προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε το σύστημα υγείας να «συνέλθει» από την έλλειψη ρευστότητας. Για το λόγο αυτό, θα συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή από στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τον καθημερινό έλεγχο της έκβασης των πληρωμών και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διατήρησε τα επίπεδα των δαπανών για την υγεία χωρίς να συνδέονται με το ΑΕΠ το οποίο λόγω της ύφεσης βρίσκεται σε καθοδική πορεία για 5η-6η χρονιά. Έτσι, συνολικά οι δαπάνες υγείας για το 2013 υπολογίζονται στα 12 δις. ευρώ, εκ των οποίων ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα απορροφήσει τα 6 δις. Η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει στα 2,44 δις. ευρώ, ενώ στα 2 δις. υπολογίζονται οι προμήθειες των νοσοκομείων.

Επιπλέον, υπό επανεξέταση βρίσκονται 894 συμβάσεις προμηθευτών των νοσοκομείων για καθαριότητα, σίτιση και ασφάλεια, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες και από τους συγκεκριμένους τομείς.

Εντός των ημερών θα υπάρξει προκήρυξη για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων, βάσει της οποίας οι διοικητές των νοσοκομείων θα επαναξιολογηθούν.

Απλήρωτα τα χρέη από το «κούρεμα»

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις του 2008 και 2009 θα παραμείνουν για πάντα απλήρωτες στους προμηθευτές, με το «τέχνασμα» της υποχρεωτικής πληρωμής με άτοκα ομόλογα που εντάχθηκαν στο PSI+ και απομειώθηκε η αξία τους πάνω από 78%. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του Έλληνα ασθενή, ενώ τα νοσοκομεία καταδικάζονται σε απόλυτη έλλειψη υλικών και οι προμηθευτές σε χρεοκοπία.

Αυτό σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), καθώς τα ομόλογα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν εγγυήσεις (τιμολόγια πώλησης) που είχαν δοθεί στις τράπεζες προκειμένου να παράσχουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τη λειτουργία των εταιριών. Όμως οι σχετικές εγγυήσεις έχουν εκπέσει και τώρα οι Τράπεζες στρέφονται εναντίον των εταιριών που έχουν τα ομόλογα, απαιτώντας να καλυφθούν με ακίνητα, υπό την απειλή της καταγγελίας δανείων και των κατασχέσεων!

Το ΔΣ του ΠΑΣΥΠΙΕ τονίζει, «Εδώ και ένα χρόνο έχουμε κάνει τεράστια υπομονή για να βοηθήσουμε και εμείς από πλευράς μας να βγει η χώρα από τη δίνη της χρεοκοπίας, επιβαρύνοντας συνεχώς δανειακά τις εταιρείες και χρηματοδοτώντας το δημόσιο σύστημα υγείας. Πλέον οι εταιρείες του Συλλόγου μας, μικρομεσαίες, οικογενειακές και αμιγώς ελληνικές εταιρείες, είναι υπερχρεωμένες στις τράπεζες με προφανή αδυναμία κάλυψης των χρεών αυτών. Αν δεν βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δυο ετών 2008 και 2009, τότε η κατάρρευση και των εταιρειών που έχουν απομείνει, είναι προ των πυλών, μέσα στο 2013».

Σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση των προμηθευτών ιατρικών υλικών και αναλωσίμων διερωτάται αν οι υπουργοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη:

- για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις, αφού οι ασθενείς δεν θα μπορούν να τυγχάνουν περίθαλψης και θεραπείας,

- για την απόλυτη έλλειψη υλικών στα Νοσοκομεία,

- για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

- για την «εξαφάνιση» δεκάδων εταιρειών, υγιών μέχρι και πριν λίγο καιρό,

- για τη δημιουργία μιας μεγάλης μαύρης τρύπας στο τραπεζικό σύστημα και

- για τη στέρηση σημαντικών εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία, για το Ελληνικό Δημόσιο.