ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τοπικιστικά αιτήματα η συζήτηση στη Βουλή για το Σχέδιο Αθηνά

Με τοπικιστικά αιτήματα η συζήτηση στη Βουλή για το Σχέδιο Αθηνά

Με επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στις διαμαρτυρίες που δέχθηκε – από τον χώρο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης - για τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακινήσεις Τμημάτων και Σχολών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως μέμφεται σήμερα τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση που δόμησαν ως κόμματα εξουσίας, χωρίς ωστόσο τα στελέχη του στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, να έχουν ασκήσει την ίδια κριτική κατά την διάρθρωση της τριτοβάθμιας προβληματικής εκπαιδευτικής δομής, αν και ασκούσαν επί χρόνια «ιδεολογική ηγεμονία».

«Γιατί λέτε πως απ' τα 300 πανεπιστημιακά τμήματα το 1993 φτάσαμε σήμερα στα 500; Εσείς που ήσασταν; Στη μήτρα του υποδείγματος αυτού, ήσασταν εσείς. Η ιδεολογική ηγεμονία που έβγαλε αυτό το ακαδημαϊκό πρόταγμα ήσασταν εσείς. Και αν είχατε ελέγξει έτσι τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» ανέφερε ο κος Αρβανιτόπουλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανυπαρξία αντιπρότασης, ο υπουργός Παιδείας εξήρε ταυτόχρονα τη συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς στον «εξαντλητικό διάλογο που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα», σημειώνοντας πως βασικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ έχουν υιοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας, όπως οι κοινοπραξίες ΑΕΙ και ΤΕΙ, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με άξονα τα θεματικά τους πεδία. Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και του Δημ. Αναγνωστάκη της Δημοκρατικής Αριστεράς) για την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά» μέσω Προεδρικού Διατάγματος με παράκαμψη της Βουλής, ο κος Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο προβλεπόταν από τον νόμο 4009 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, «με την σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Βουλής».

Προηγουμένως, στο πλαίσιο δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, πάνω από 60 βουλευτές, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είχαν εκφράσει την στήριξή τους στον υπουργό Παιδείας και το σχέδιο «Αθηνά», αλλά και τη δυσφορία τους για τις επιπτώσεις του σχεδίου στους δικούς τους νομούς. Χαρακτηριστικά, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, παρατήρησε πως «ο μόνος νομός στην μεθόριο που μένει χωρίς πανεπιστημιακή σχολή είναι η Πέλλα» και κατήγγειλε πως «λειτουργούν πράκτορες των Σκοπίων και των Βουλγάρων, που λένε ξεκάθαρα, «δέστε τι κάνουν οι Έλληνες»! Το πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» έχει ζητήσει να ανοίξει Σχολή. Γίνεται προπαγάνδα...».

Τις διαμαρτυρίες του νομού Πέλλας μετέφερε αργότερα και ο Γ. Καρασμάνης. Για λογαριασμό της Ημαθίας, η Γεωργία Μπατσάρα υπενθύμισε πως ο νομός της υπήρξε «το κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου, η αμάλθεια της Ελλάδος» ενώ σήμερα «μένει εκτός του σχεδίου Αθηνά και αδικείται». Από την άλλη ωστόσο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνη), έθεσε ζήτημα για το δικό του νομό, μαζί με τους δύο συνυποψηφίους του της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας να μεταφερθούν Σχολές από την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη προς την Κοζάνη, αντί για το προβλεπόμενο αντίστροφο. «Όταν το Μνημόνιο-3 προβλέπει ακόμα 40 εκ. ευρώ περικοπές, από πού νομίζετε πως θα γίνουν; Από τα Πανεπιστήμια!» σχολίασε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έρχεστε και ζητάτε. Αφού ψηφίσατε τις περικοπές! Τι ζητάτε;» συμπλήρωσε. Αντίστοιχες διεκδικήσεις τοπικού χαρακτήρα ωστόσο, δεν έλειψαν ούτε από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκείνη του Σταύρου Κοντονή (Ζάκυνθος) ή της Αγνής Καλογερή (Σάμος). Τις τοπικιστικές διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να καταδικάσει με τη σειρά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης (Λασίθι), παρατηρώντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως «το να ζητάτε απόσυρση του σχεδίου Αθηνά και απ' την άλλη να μεταφέρετε αιτήματα τοπικών κοινωνιών, σημαίνει πως φάσκετε και αντιφάσκετε. Αυτό κύριε υπουργέ, πρέπει να αναδειχθεί. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με το σχέδιο Αθηνά, αλλά το Λασίθι είναι αδικημένο...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.