ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Φορολογούν 50% την εργασία και 15% τις επιχειρήσεις

Σταθάκης: Φορολογούν 50% την εργασία και 15% τις επιχειρήσεις

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Σταθάκης είπε: «Στις 11 Μαρτίου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε με δηλώσεις του στο άνοιγμα του συνεδρίου «Ευρώπη 2020: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα» την υιοθέτηση ενιαίου φόρου 15% για όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτό που απέκρυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι ενώ στην Ευρωζώνη οι φόροι επί του κεφαλαίου αποτελούν το 20% των φορολογικών εσόδων και οι φόροι επί της εργασίας και της κατανάλωσης το 40%, στην Ελλάδα οι φόροι επί των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν το 15% των φορολογικών εσόδων ενώ οι φόροι επί της εργασίας πλησιάζουν το 50%. Αποκρύπτει, επίσης, ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 2000-έως το 2010 (σύμφωνα με τη Eurostat) κατά 1,5 μονάδα ή 4 δις ετησίως.

Η υλοποίηση των προτάσεων που διατύπωσε σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας, θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά και, με την σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά κοινωνικά άδικο, όπως και το σύνολο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την περίοδο των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με την παρουσίαση του φορολογικού του προγράμματος στις 4 Μαρτίου, έχει αρθρώσει την πλέον βιώσιμη λύση τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, με αιχμές την θεσμοθέτηση του «περιουσιολογίου», την αύξηση της φορολόγησης επί των νομικών προσώπων στο ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτή οφείλει σήμερα να είναι η κατεύθυνση της όποιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης».